Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

15 съвета при избора на пералня

програми

програми

Пералнята е един от уредите, без които един дом не може. Ежедневно се събират купища пране, които просто пъхате в нея, врътвате копчето и се заемате с другите си задължения. Не случайно всяка повреда е повод за паника и спешно викане на техник. Ако обаче е наложителна  покупката на нова пералня, ето какви са нашите съвети от Мебели АРЕНА.

С какво да се съобразим преди да направим избора си?

Преди да направите избора си, направете кратък списък с минимални изисквания, които новата пералня трябва да покрива. Например каква сума можете да заделите, изисквания към цвета и размера, енергиен клас, обем пране, допълнителни програми и др.  Така по-лесно ще откриете уреда, който да задоволи вашите нужди. Ето кои са и основните характеристики на пералните, важни за вас:

Цена

Този показател се движи в широки граници (от 300 до 2000 лв.). Фирми, наложили името си като еталон за качество на пазара, поддържат високия си стандарт и със съответната висока цена. Единствено въпрос на финансови възможности е дали да закупите по-скъп уред или да се задоволите с такъв от златната среда.

Място

Много важно е с какво пространство разполагате. Ако сте ограничени, то можете да изберете по-тесен модел пералня. Предлагат се такива с ширина до 45 см, а що се отнася до дълбочината също няма да имате проблем. Този размер е възможно да бъде намален с до 20 см.

Вид на зареждането

Много често хората, които са ограничени откъм място, спират избора си на пералня с горно зареждане. Разликата при моделите с горно и с предно зареждане е единствено в разположението на барабана, но не и в качеството на изпиране.

Капацитет

В зависимост от нуждите на семейството имате избор в диапазона 4-9 кг. Естествено, препоръчваме ви да се спрете на по-голям обем, защото безпроблемно ще можете да перете одеала и  големи и тежки дрехи.

Размер на вратата

Някои модели се предлагат с врати, по-големи от нормалното. Това решение е безспорно голямо улеснение, в случай че перете обемни завивки и дрехи. Вкарването и изкарването им от пералнята е максимално улеснено, а и дизайна на тези модели е много приятен.

Енергиен клас

Естествено за предпочитане е уред клас А+++. В зависимост от функциите, които изпълнява пералнята обаче е възможно този показател да бъде и А+ или А++. Не се притеснявайте особено за това. Всеки уред клас А е енергоспестяващ, а по-малкото плюсове вероятно се компенсират от някоя екстра в уреда. Намерете подходящия за вас баланс.

Вид на нагревателя

Това е нещо, за което специално може да се поинтересувате. Напоследък навлезе нов вид никелирани нагреватели. Те имат преимуществото да не се натрупват с котлен камък и съответно имат по-дълъг живот. Освен това, ако ползвате препарати от рода на Калгон, ще спестите не малко средства. Съобразете избора си с региона, в който живеете и какъв тип вода ползвате. Поради голямата твърдост на водата за някои райони този избор е просто наложителен.

Добавяне на пране

Понякога се случва да забележите, че сте забравили да сложите в пералнята някоя дреха. Това не е толкова страшно, ако пералнята ви разполага с функция за добавяне. През удобно вграден във врата отвор лесно ще поправите пропуска си. Наистина доста полезна екстра!

пералня с допълнително зареждане

Комбиниране със сушилня

Макар да не е идеалното решение, ако не разполагате с място за два уреда, това е добър вариант. Вече се разработиха много ефективни машини, които използват топъл въздух при сушенето за разлика от стандартните сушилни, които използват вода, за да кондензират парата в уреда.

пералня със сушилня

Ниво на шум

Това е много важена фактор. Възможно е уреда да вдига толкова шум, че да смущава не само вашия сън, а и този на съседите. Не го подценявайте – лишете се от някоя глезотийка, но непременно купете уред с ниско ниво на шум. Ще си спестите много неприятности!

Отложен старт

Много удобна функция. Така можете да заредите пералнята и тя да започне работа когато се включи нощната тарифа за електричество или пък когато излезете за работа. Винаги е добре да разполагаш с подобна екстра.

Богат избор на програми

Ето нещо, което основно трябва да привлече вниманието ви. Много е важно да разполагате с максимум възможности за работа с уреда. Освен стандартните програми за цветно и бяло пране, трябва да имате възможност да избирате подходящи температури, както и удобни за вас по продължителност програми. Това ще повиши ефективността на уреда още повече. Понякога еднократно обличани дрехи имат нужда само от освежаване и не е нужно да се въртят с часове в пералнята. Ето защо е добре да търсите следните възможности на програматора:

  • къси, ефективни програми
  • програми за освежаване
  • програма за половин обем
  • програма за пране на обувки
  • програма за лесно гладене
  • програма срещу алергии и косми
програми

Самопочистване

Добър вариант е, ако разполагате с тази функция. Достатъчно е на определен период от време, посочен в инструкцията, да я пускате и ще съхраните доброто състояние на пералнята си дълго време. При нея се използва висока температура, която отстранява наслагванията по вътрешността на филтрите и маркучите и предотвратява задръствания.

Блокировка за деца

Никога не излишно да проявим предпазливост, ако имаме малки деца. Понякога им хрумват невероятни неща и може да ни изненадат доста неприятно.

Премахване на петна чрез ензимно разграждане

Това е функция, поддържаща възможност за премахване на около 20 от най-разпространените петна и би била доста полезна, особено за младите майки.

Други фунции

Има още екстри, с които може да ви изненада една пералня, но те не са от първа необходимост. Такива са функциите за автоматична преценка на препарата, автоматично определяне количеството на прането, отдалечен контрол чрез смартфон и др.