Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Бойлерът – какъв избор да направим?

бойлер на стена в банята

бойлер на стена в банята

Първият бойлер е създаден през 19-ти век, работил е на газ, но конструкцията му не е била достатъчно добре обмислена. Това е била причината за множество нещастни случаи при употреба. Отнема почти 20 години, за да се направят нужните промени и да стане газовият бойлер по-безопасен. Поради липсата на газификация у нас през тези години масово се ползва друга негова разновидност. Някои от вас може би си спомнят годините, когато повечето бойлери бяха на дърва и вземането на душ беше продължителна процедура, свързана с палене, затопляне, поддържане на огъня. Е, за щастие светът се развива, а и начините да улесним живота си също. От години не си представяме ежедневието без топъл душ, а единственото усилие, което трябва да направим, за да си го осигурим е да щракнем едно копче. Освен красиви и лесни за употреба бойлерите, които се предлагат на пазара днес, са и много разнообразни. Различават ги начина на монтаж, предназначение, метод на подгряване, литраж. Всеки може да намери това, от което се нуждае. Ето и нашите съвети за по-лесно ориентиране в многообразието от модели.

Вертикални бойлери

Най-масово употребяваните модели бойлери са вертикалните. Представляват съд под налягане, в който водата се загрява посредством нагревател. Предлагат се варианти с различен литраж, в зависимост от нуждите на семейството. Голямото търсене определя и достъпната цена, на която се предлагат тези бойлери на пазара.

вертикален бойлер

Хоризонтални бойлери

Със същия принцип на действие, но с различен монтаж са следващите по популярност бойлери – хоризонталните. Най-голямото им предимство е, че спестяват място в малки помещения. Достъпни са като цена и са прекрасно решение за малка баня.

хоризонтален бойлер

Малолитражен бойлер за кухнята

В много случаи кухнята е доста отдалечена от банята. Докато достигне топла вода на чешмата се реализира голям топлинен разход, който се отразява на семейния бюджет. За да се избегне това ненужно разхищение, а и като решение в други нетипични ситуации, на пазара се предлагат малолитражни бойлери. Те обикновено са с обем до 30 литра и се монтират под или над мивката. Това ви осигурява независим достъп до топла вода и е много практичен вариант.

малолитражен бойлер

Проточни бойлери

Подобен вариант са т.н. проточни бойлери. Те загряват водата мигновено, по време на преминаването й през него. Това, както може би сами се досещате, изисква голям разход на енергия, което ги изключва от групата на икономичните уреди. В общия случай те не се препоръчват за къпане и имат редица недостатъци. Дебелината на кабела и издържливостта на ел. инсталация, както и налягането на водата са фактори, от които пряко зависи ефективната работа на бойлера.

проточен бойлер

Иновации при бойлерите

Все по-често принципите на термодинамиката се използват за подобряване на комфорта в дома и за пестене на средства за отопление. Възползвайки се от тези решения, производителите разработиха и термопомпени и термодинамични бойлери, които все още са скъпо удоволствие за масовия потребител.

Освен с нагревател се предлагат и бойлери със серпентина, което позволява използването и на други източници, различни от електроенергия, за затопляне на водата.