Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Перфектният избор на градински столове

Градински стол

Видове градински столове

Ако пред вас стои задачата да изберете подходящи столове за двора, вероятно вече се вълнувате от възможността да изявите дизайнера в себе си. Като се има предвид огромното разнообразие от модели, цветове и материали, вашата емоция е съвсем разбираема.

За да подчертаете дебело собствения си стил, не се страхувайте от смелите решения. Нека удобството мине на преден план, за да имате възможност да се насладите на всеки слънчев ден в градината, двора и дори на балкона.

Отговорите на няколко прости въпроса ще ви дадат отправна точка при откриването на мечтания градински стол.

Къде ще е местонахождението на вашия градински стол?

Вероятно не планирате да поставите столове из целия двор. Има няколко възможни варианта.

В градината

Нужни са ви столове, сливащи се с останалата обстановка. Така те няма да дразнят погледа, а ще ви предложат успокояващото си присъствие. За целта избирайте модели градински столове с ергономичен дизайн, които ще ви позволят да прекарате в тях дълго време, без да изпитате дискомфорт.

Съвсем нормално е навън да има котки, а вие също може да сте собственик на домашен любимец. Животинките ще използват нощните часове, за да полегнат върху вашите градински столове. Ето защо е добре да се спрете на модели без тапицерия, които лесно да забършете при нужда. За вашето удобство можете да изберете комфортни, лесно преносими възглавнички.

Моделите с подвижни тапицирани възглавнички са за предпочитане
Моделите с подвижни тапицирани възглавнички са за предпочитане

Край басейна

Много е възможно и да не разполагате с басейн, но със сигурност има някое слънчево кътче, където можете да събирате тен. За тази цел ви е необходим градински стол тип шезлонг, който може да се регулира. Удобно излегнати в него ще изпитате истинска наслада.

Този тип градински столове дават свобода на фантазията, в резултат на което се раждат наистина уникални модели. Можете да се насладите на шезлонг със сенник, на люлеещо се кресло или стол тип гнездо.

Шезлонгът е идеалният стол за релакс
Шезлонгът е идеалният стол за релакс

На балкона или верандата

За такива ограничени пространства е добре да се избират градински столове, които няма да ги превземат. Сгъваемите варианти са отличен избор, защото дават възможност да бъдат съхранени безпроблемно, когато не се използват. Стифирането е друг удобен начин да разполагате с достатъчен брой столове, дори ако нямате много място. Ако имате широка веранда, просто изберете стол, който ѝ пасва.

За ограничени пространства също има добри решения
За ограничени пространства също има добри решения

От какъв материал да бъде изработен градинският ви стол?

Този въпрос е от ключово значение. Имате няколко основни опции, изискващи различна степен на грижа и поддръжка. Вашите възможности ще определят и правилния избор.

Пластмасови градински столове

Този материал е най-невзискателният и евтин избор. Градинските столове от пластмаса са леки, разноцветни и издръжливи. В допълнение са и доста удобни, което не е маловажно. Има варианти от подсилена пластмаса, които са с отличен дизайн и ефектно излъчване. Веселите им цветове пък са ефектно допълнение към екстериора.

Ратан

Когато говорим за изкуствената му версия, трябва да признаем, че е наистина отличен избор. С негова помощ се изработват разнообразни модели, предлагащи комфорт и релаксиращо отпускане. Градинските столове от синтетичен ратан не изискват почти никаква поддръжка, за разлика от естествения. Красотата на такъв стол би се похабила бързо, ако нямате време за адекватни грижи.

Метални градински столове

Това е още един материал, който предлага варианти, изискващи различна степен на грижа. Популярен избор са градинските столове от алуминий. Този метал има наистина добри характеристики, осигуряващи му дълъг живот при почти пълна липса на поддръжка. Прахово боядисаната стомана, особено ако е с цинково покритие, също би била подходящо решение. Кованото или лято желязо изискват подходяща обстановка и отношение.

Градински столове от дърво

Качествено обработен, този материал няма да ви разочарова. За вашите градински столове изберете издръжливи дървесни видове, понасящи добре както силно слънце, така и влага. Ще ви се наложи да заделите по-голяма сума за такава покупка, но ако естествените материали са ви слабост, това е вашият.

За вашия перфектен избор има стотици предложения
За вашия перфектен избор има стотици предложения

Какво ще е предназначението на градинските ви столове?

Откритото пространство около вашия дом притежава собствен характер, подчинен на определена стилова линия. Тя трябва да е водеща и при избора ви на градински столове. Така ще създадете една истински хармонична среда, на която да се наслаждавате. Според вида и предназначението градинските столове можем да разделим на няколко основни групи.

Трапезни столове

Похапването на чист въздух е друга емоция. То сякаш подсилва усещанията и вкусовете, което прави удоволствието от храната несравнимо. Ето защо се нуждаете от удобни столове, които да не развалят този момент. Не се притеснявайте да използвате различни материали за масата и столовете. Дърво и метал си пасват добре, но се опитайте да се придържате към една стилова линия.

Градински столове с тапицирани седалки

Най-лесният начин да си осигурите удобство е посредством удобни и меки възглавници. Те могат да се добавят към всеки вид стол и са едно евтино и практично решение. Освен това използването на различни цветове ще внесе настроение и ще направи градинския ви кът приятен за окото. Инвестирайте в пухкави възглавници със свалящи се калъфи, поддържайте ги в добър вид и ги прибирайте, когато не ги използвате. Ще се уверите, че не сте похарчили парите си напразно.

Градински стол Адирондак

За мнозина името може да звучи непознато, но със сигурност ще разпознаят характерната визия. Този стол е истинска класика, когато говорим за градински мебели. Моделите от устойчива на гниене дървесина не са никак евтини, но пък версиите от пластмаса са доста добър заместител. Този стол е толкова удобен, че често бива използван и като интериорно решение за хижи и къщи в етно стил.

Стол-кресло

Във всичките си варианти този стол предлага абсолютен комфорт. Тялото се отпуска удобно, има подлакътници и може да се омекоти допълнително с възглавнички. Това е може би най-доброто решение, подходящо и за следобедното кафе, и за трапезната маса.

Съчетайте интересен дизайн с удобство
Съчетайте интересен дизайн с удобство

Люлеещ се стол

Представете си топла лятна вечер, вече се усеща вечерната прохлада, а вие сте в любимия си люлеещ се стол и се наслаждавате на невероятните тишина и спокойствие. Само заради тази емоция си заслужава да инвестирате в покупката на такъв стол, който може да използвате и в дома си.

Стол гнездо

Неговата характерна кръгла форма наистина дава усещане за закрила, топлина, сигурност. Можете да се спрете на вариант, който лежи изцяло на земята, на такъв с крака, но може да изберете и стол-люлка. Във всички случаи времето, прекарано в този градински стол, ще ви донесе неповторима наслада.

Градински шезлонг

Изтегнати под топлите слънчеви лъчи, вие ще забравите за всяка грижа и притеснение. Не е нужно да купувате скъп модел. Дори и тези от пластмаса са с отлично качество и при това са много издръжливи. Не изискват почти никаква поддръжка, леки са и са лесни за съхранение.

Усещането в такъв стол е на друго ниво
Усещането в такъв стол е на друго ниво