Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Вдъхновяващи идеи за градинско осветление

Градинско осветление

Ефектно градинско осветление

Дългите летни дни – кой не ги обича? И ако някои ще възразят, че горещината ги измъчва, то тогава едва ли ще се намери аргумент против мързеливите топли вечери. Няма нищо по-приятно от релаксиращите часове в градината, на чист въздух и нощна прохлада.

Да добавим към преживяването и градинско осветление

Има достатъчно опции, които биха ни позволили да се насладим пълноценно на компанията на близките си, песента на щурците или просто на тишината в двора.

Пейзажно градинско осветление

В това определение се вместват всички елементи, които използваме, за да осветим откритото си пространство. Това са например ниско разположените лампи, маркиращи пътеките в двора. Това също са прожекторите, осветяващи голяма площ или лампата в основата на дървото, подчертаваща неговото величие.

Този тип светлини имат своите предимства и недостатъци, а именно:

 1. Плюсове
 • Дълготрайност
 • Възможност за акцентиране
 • Създаване на драматични светлинни ефекти

2. Минуси

 • Изисква сравнително голяма инвестиция
 • Не особено ефективно за местата, на които се събират хора

Мрежи от LED светлини

Свикнали сме да свързваме този тип светлинна украса с празници като Коледа или други събития с весел повод. Истината е обаче, че трябва да си създаваме празнично настроение всеки ден, а с достъпните LED светлинни нишки това е повече от лесно.

Самият монтаж не представлява никакъв проблем и може да се направи от всеки. Увийте ги по перилата на стълбите, по конструкцията на асмите, по перголата или по клоните на дървото – навсякъде ще стоят еднакво добре и ще ви радват очите.

 1. Плюсове
 • Лесен монтаж
 • Ниска цена
 • Възможност за промяна на дизайна
 • Подходящи за пространства с малки размери

2. Минуси

 • Необходимост от големи количества мрежа за осветяване на големи пространства
 • Не се препоръчва прилагане на влажни места
 • При вариантите със захранване от ел. мрежа се нуждаете от контакт в близост
Градинско осветление с LED светлинна мрежа
Градинско осветление с LED светлинна мрежа

Фенери

Разновидностите на фенерите са многобройни. От такива на свещи, през модели на батерии до фенери с ел. захранване – всички те са уникални и много красиви. Фенерът може да бъде поставен на избрано от вас място, да виси окачен на кука, да бъде монтиран върху стълб. Освен това фенерите могат да бъдат изработени от различни материали – от хартия до метал. Толкова много възможности за това осветително тяло!

 1. Плюсове
 • Светлината е нежна и дискретна, макар и локална
 • Всеки фенер може да бъде използван едновременно като осветително тяло и като украса

2. Минуси

 • Един фенер няма да е достатъчен, за да освети голямо пространство
 • Нуждаете се от подходящи места, за да окачите вашите фенери
Разнообразието от градински фенери е голямо
Разнообразието от градински фенери е голямо

Соларни лампи

Почти няма градинска лампа, която да не се предлага във вариант със слънчево захранване. Идеалният начин за маркиране на пътека, стъпала, места с опасен достъп. Те също си имат своите преимущества и недостатъци.

 1. Плюсове
 • Не зависите от електрически източник
 • Можете да сте спокойни за безопасността
 • Няма ограничения за местата на монтаж
 • Цените са достъпни

2. Минуси

 • Зависят от интензивността на слънчевото греене
 • Не могат да осигурят ярка светлина, ако са в ограничено количество

Факли

Един нетрадиционен начин за осветление са факлите с огън. Тяхното присъствие в двора прави обстановката екзотична и различна. Без съмнение ще успеете да впечатлите всички, ако поставите горящи факли край празничната трапеза. Ето обаче и какви са техните За и Против:

 1. Плюсове
 • Много подходящи за повишаване на настроението и празничната атмосфера
 • Лесни за употреба

2. Минуси

 • Крият риск от пожар, което налага постоянен надзор
 • Трябва да се прецени отлично мястото, където ще бъдат поставени – далеч от запалими материали и защитени от вятър
 • Трябва да се избягва употребата им, когато има деца и домашни любимци в двора
Факлите са ефектни, но изискват внимание
Факлите са ефектни, но изискват внимание

Ето как лесно да изберете вашето градинско осветление

Няколко основни фактора стоят в основата на лесния и най-вече правилен избор на подходящи осветители за двора.

Обектите, които ще осветявате

Няма как да използвате един и същи тип осветителни тела за градината и за фасадата на дома си. Спазвайте една стилова линия при избора, но се водете преди всичко от предназначението.

За растенията и любимите си места в двора изберете малки, но ефективни осветителни тела. Тяхната основна задача е да маркират, да насочват и да подчертават отделни храсти, дървета, водни обекти. Насочете се към соларни варианти, за да сте независими при поставянето им дори в най-отдалечената част на двора.

За фасадата, верандата или беседката в двора е добре да съобразите осветителните тела с мебелировката и цялостната стилистика на дома. Предполага се, че достъпът до електричество не е затруднен в близост до дома, така че можете да си позволите няколко по-ярки светлини. Важното е те да са на сухо и с висок клас противовлажност.

Място на монтажа

Използването на вкопани в земята лампи се предпочита по няколко причини. Преди всичко в тях няма как да се спънете. Освен това по невнимание е лесно да ударите и пречупите лампа, която стърчи между растенията. Изберете лампи със съответстващ клас на механична якост, защото се предполага, че те ще бъдат настъпвани многократно.

На пазара има много интересни предложения за такъв тип лампи, които впечатляват с дизайн. Те са много далече от баналните форми и оставят място за фантазия и заигравка.

Ако ви се налага да осветите басейн или езеро в двора, осигурете си водоустойчива лампа. Има модели, които се вграждат дори под вода, така че ефектът от присъствието им там се усилва многократно.

Ако сте решили да използвате висящи лампи на различни места в двора, отново изберете такива с висок клас водоустойчивост. През лятото бурите и внезапните дъждове не са рядкост, а вие трябва да сте готови за такива изненади.

Съобразете мястото с типа светлина
Съобразете мястото с типа светлина

Захранващи източници

Този въпрос обикновено е първият, който трябва да си зададете, планирайки градинското си осветление. LEDлампите със слънчеви батерии изискват еднократна инвестиция за покупка и на практика ще ги използвате безплатно.

Не така стои въпросът с лампите, захранвани от електрическата мрежа. Никога не рискувайте да инсталирате сами такива лампи, ако не разбирате нищо от електротехника. Да, ще се наложи да платите на специалист, но пък ще си гарантирате спокойствие.

Бъдете готови да поемете допълнителни разходи за ток, т.к. сметката неминуемо ще скочи. Искате ли ефективно осветление, няма как да бъде безплатно. Просто комбинирайте със соларни варианти, за да облекчите бюджета си.

Ако сте практични и обмислите плана за вашето градинско осветление добре, вие със сигурност ще можете да разчитате на уникално изживяване в двора си. Безопасно, ефективно и на приемлива цена – отлично решение за години напред!