Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Градински столове от екзотични естествени материали

Градински столове

Екзотични градински столове

Мнозина наричат времето, в което живеем „пластмасова действителност“. Прекалено много изкуствени неща ни заобикалят в ежедневието, дори хлябът е с изкуствени набухватели. Ето защо всеки досег до природата носи неподправен заряд, енергизира, витализира, прави ни щастливи.

Използването на градински столове от естествени материали е добър начин да се заредим с настроение, при това в собствения си двор. Днес ще ви покажем ключовите характеристики и особености на градински столове от естествени материали – бамбук, тиково дърво и ратан от МЕБЕЛИ АРЕНА.

Градински столове от бамбук

Това растение от разред житноцветни е разпространено в Азия и някои части на Австралия. От години е привнесено и в различни региони на Латинска Америка и Африка. Познати са над 150 различни вида бамбук, намиращи различно приложение в бита и кулинарията. Растенията се отличават с уникално бърз растеж (почти метър на ден), голяма височина и здравина.

Качества на бамбука

Наричан още „зелена стомана“, бамбукът се отличава със своите отлични характеристики.

 • Гъвкавост

Бамбуковите пръти могат да бъдат оформени по разнообразни начини. След обработка с пара и охлаждане, те приемат исканата форма и са готови за създаването на интересни мебелни конструкции.

 • Здравина

Макар да е тревист вид, бамбукът притежава изключителна здравина и жилавост. Стол от този материал може да понесе натоварване от над 100 кг. без особени проблеми.

 • Устойчивост

Естественият произход на бамбука го прави подходящ за използване на открито. Лек дъжд, умерено слънчево огряване и дори UV-лъчение се понасят добре от бамбуковите столове в градината.

 • Универсалност

Столове с разнообразни дизайни от бамбук са подходящи за съчетаване с различен стил екстериор. Те са чудесен начин за разнообразяване на декорацията в градината и двора.

 • Екологичност

Бамбукът е напълно щадящ околната среда, имащ способността да се регенерира в кратки срокове. Освен това е идеален за съчетаване с други естествени материали като въжета от коноп, ратан, дърво и стъкло.

Поддръжка на бамбуковия градински стол

Изложен продължително време на силно слънце или дъжд, бамбукът ще промени цвета си. Качествата му също могат да се влошат следствие развитие на гнилостни процеси. Ето защо е важно да се полагат определени грижи за столовете от бамбук.

Редовно почистване

С мека четка периодично минавайте цялата повърхност на стола, дори да ви се вижда напълно чиста. Местата на сглобките са особено удобни за задържане на замърсявания. Ако се налага можете да изсмучете дребните частици с прахосмукачка. Измийте с гъба и топла сапунена вода стола и го оставете да изсъхне напълно на сенчесто място. Никога не използвайте пароструйка!

Полиране

Почистените столове трябва да бъдат защитени по подходящ начин. Можете да си приготвите домашна смес от ленено масло и олио в съотношение 3:1 или да си купите готов продукт. Нанесете по цялата повърхност, след което полирайте с мека кърпа за отличен завършек. Така ще поддържате бамбука блестящ и с отлична визия. Повтаряйте процедурата на всеки няколко месеца.

Съхранение

Ниските температури, влагата и силното слънце могат да съсипят вашите градински столове от бамбук. Важно е да ги прибирате на сухо място и покрити с водоустойчиво покривало. Не ги прибирайте влажни!

Възглавници

Освен по-комфортно усещане, възглавниците ще ви осигурят и защита на бамбуковия материал. Избирайте водоустойчив плат за тях, перете ги редовно и ги съхранявайте добре.

Градинските столове от бамбук са очарователни
Градинските столове от бамбук са очарователни

Градински столове от тиково дърво

Тикът е широколистен дървесен вид с твърда дървесина. Той е особено ценен заради високата си издръжливост и водоустойчивост. Използван широко за изработването на лодки в миналото, днес той е навлязъл и в мебелната промишленост.

Качества на тиковото дърво

 • Твърдост

Текстурата с висока плътност прави материала изключително твърд. С времето и стареенето този показател се повишава все повече поради намаляване на водното съдържание в дървото.

 • Устойчивост

Тиковото дърво съдържа естествени масла, които му осигуряват защита срещу вредители. Дори да не е обработен фабрично с масла или лакове, тикът ще се справи с нежелани гризачи и буболечки.

 • UV лъчи

Отглежданите в плантации тикови растения са предназначени за производство на различни продукти. Техните показатели не отстъпват на тези на естествено израсналите дървета. Единствената разлика е, че под въздействието на UV лъчи плантационният тик е склонен да променят цвета си.

 • Издръжливост

В тиковото дърво се съдържат много масла, то притежава висока якост на опън и стегната зърниста структура. Всички тези качества го правят много устойчив на атмосферни влияния в двете крайности – много студено и много горещо. Той добре понася и влагата.

Поддръжка на градинския стол от тиково дърво

Високата цена на столовете от тиково дърво не е случайна. Те могат да бъдат оставени на открито целогодишно и това няма да се отрази негативно на техния добър вид. Напротив – визията им с времето става все по-интересна. Естествените процеси променят цвета на дървото до сребристо сиво, което им придава леко античен вид. Дори да забележите малки пукнатини, те няма да окажат влияние на здравината му.

 • Почиствайте с мека четка вашите градински столове два пъти годишно. Така ще отстраните по-едри и абразивни частици.
 • Можете да ги измиете, но използвайте единствено сапунена вода. Не оказвайте натиск. Оставете ги да изсъхнат, а не ги забърсвайте.
 • Не използвайте масла. Те могат да предизвикат поява на мухъл по тиковите столове.
 • Ако по невнимание залеете вашият градински стол от тиково дърво с напитка или храна, веднага измийте със сапунена вода. Ако петното не излезе, използвайте фина шкурка. Образуваното светло петно скоро ще изчезне.
 • Птичите изпражнения съдържат много амоняк. Той е в състояние да остави петна по вашите столове. Забележите ли такова замърсяване, веднага го почистете.
 • За да запазите вашите мебели от такъв тип замърсяване, добре е да ги покривате с дишащо покривало. В противен случай тикът ще се изпоти и може да се образува плесен.
Тиковото дърво е красиво и устойчиво на открито
Тиковото дърво е красиво и устойчиво на открито

Градински столове от ратан

Родината на ратана е Югоизточна Азия. Там растат над 600 вида увивни палми, които достигат впечатляващи размери. Обелените стебла се използват за изработка на мебели от векове. Те се разделят по дебелина и се влагат в различни части на конкретната мебел. Лесно се поддават на формоване посредством нагряване. От най тънките стебла се цепят ленти, с които се изплитат интересни дизайни.

Какво знаем и не знаем за ратана

 • Издръжливост

Ратановите растения обикновено се обработват в процеса на производство. Така те получават по-голяма устойчивост срещу UV-лъчи, влага и слънце.

 • Универсалност

Ратанов стол можете да използвате както в дома, така и на двора. Неговата естествена красота се вписва добре във всяка обстановка.

 • Устойчивост

Не всички ратанови столове са устойчиви на атмосферни влияния. Попитайте къде и как са произведени, преди да ги закупите.

 • Поддръжка

Бъдете готови да отделяте внимание на вашите ратанови градински столове. За да запазите добрата им визия ще се наложи да положите грижи за това.

 • Комфорт

Не всеки модел предлага достатъчно удобство за седене. Почти винаги за да повишите усещането за комфорт е необходимо използването на допълнителни възглавници.

 • Цена

Не се учудвайте, ако откриете сходни мебели с различни цени. Причината е в предварителната обработка. По-евтините версии със сигурност ще имат по-кратък живот.

 • Възстановяване

Повредени участъци могат да бъдат поправени, но ще се наложи да намерите специалист за целта.

 • Качество

Градинските столове с високо качество ще познаете по гъстата и стегната плетка. Плътното тъкане гарантира по-голяма устойчивост. Не трябва да се забелязват пукнатини и нацепвания.

 • Адаптивност

Качествените столове от ратан не избледняват на слънцето и могат да понесат минимални количества вода и влага. Ниските температури обаче често са причина влакната да станат чупливи. Редовната поддръжка със сигурност ще удължи живота им.

Поддръжка на ратановите градински столове

Редовната поддръжка със сигурност ще удължи живота им.

 • Редовно почистване – не използвайте препарати и химикали. Разчитайте на топла сапунена вода и мека четка.
 • Овлажняване – сухото време също не въздейства добре на ратана. Той става крехък и чуплив. Важно е да поддържате неговата еластичност. Използвайте преварено ленено масло, което нанасяйте с четка.
 • Съхранение – когато не се използват, вашите градински столове трябва да бъдат добре съхранени на сухо място. Ако нямате такава възможност, завивайте ги с дишащо водонепропускливо покривало.
Сложните плетки на ратановите градински столове са възхитителни
Сложните плетки на ратановите градински столове са възхитителни

Ако сте изкушени да притежавате екзотични градински столове, вероятно вече сте добили представа как трябва да се грижите за тях.