Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Видове матраци – какво знаем за тях?

различни видове матраци

различни видове матраци

Прекрасно слънчево утро, новият ден се усмихва през процепите на спуснатите щори и ви кани навън… Вие обаче се събуждате в отвратително настроение – отново ви боли цялото тяло, схванати сте и не се чувствате отпочинали. За пореден път си казвате, че е време да направите нещо по въпроса, но какво? Просто си купете нов матрак – ето какво! Така ще си осигурите качествената почивка, която несъмнено заслужавате. За да ви улесним при избора, тук ще ви запознаем с основните понятия и характеристики на различните видове матраци.

Предимства на еднолицевите матраци

Матраците биват два основни вида – еднолицеви и двулицеви. Както самото име подсказва, можете да използвате само едното или и двете му лица. Еднолицевите матраци са добро решение за хотелско обзавеждане, санаториуми, къщи за гости, извънградски къщи. За цената си те предлагат доста – стабилни са и имат собствена подматрачна рамка. Обикновено са с бонел пружини, което пък е най-старата и изпитана технология за изработка на матрачен пълнеж.

бял еднолицев матрак

Недостатъци

Имат обаче и редица недостатъци, които няма как да не отбележим. Поради наличието на подматрачна рамка, този вид матраци могат да се използват само едностранно, като завъртане е възможно единствено по хоризонтала. Средната част на тялото, която упражнява най-голям натиск върху повърхността, дори и при завъртането не променя значително локацията си. Това е причината много често тези матраци да хлътват и да се деформират именно в средната си част. Тялото увисва и се създава напрежение в кръста и гръбнака. Невъзможно е и използването на протектор, което пък води до по-бързо замърсяване и износване на покритието.

Инвестирайте в двулицев матрак

Щом вече сте решили да инвестирате в добрия си сън и почивка, то нашият съвет е да се запознаете с огромното разнообразие от двулицеви матраци и техните предимства. Честно казано, ако трябва да се попълни графа недостатъци, много вероятно е тя да остане празна. Като цяло това е един много добър и качествен продукт, а недостатъци може да има само при сравнението на един двулицев с друг двулицев матрак. Това е лесно обяснимо, т.к. фирмите се надпреварват да разработват все по-качествени матраци и допълнителни екстри за тях. Така просто по-новият модел изпъква с предимства, които се явяват като недостатъци на по-старите модели.

бял двулицев матрак

Редицата предимства на двулицевите матраци

Двете лица на тези матраци имат различно покритие, което осигурява прохлада на тялото през горещите месеци и приятна топлина през студените. Завъртането по вертикала два пъти годишно дава възможност на пълнежа да се възстанови и да ви предложи отново нежната си прегръдка през следващия сезон. Завъртане по хоризонтала можете да правите колкото често поискате. Това е една от причините живота на тези матраци да е много дълъг и те да не променят релефа си значително. Можете също да им поставите протектор. Той ще реши проблема с поддържането на добра хигиена и ще удължи живота на матрачното покритие. Освен вече споменатите бонел пружини, като пълнеж се използва техният по-модерен вариант покет пружини, всяка от които е поместена в собствено джобче. Това решение значително намалява вибрациите по повърхността. Други използвани за пълнеж материали са полиуретан, латекс, мемори пяна, HR пяна. Всички те са разработени с единствената цел да осигурят на тялото възможно най-голям комфорт. Според това и самите матраци могат да имат различна твърдост – мек, мек към средно твърд, средно твърд, среден към твърд, твърд. Всеки човек има собствени предпочитания в това отношение. Важно е да се отбележи обаче, че ако купувате двоен матрак и с партньора ви имате различия по въпроса, не е необходимо да правите компромис със собственото ви удобство. Възможна е комбинация от два независими матрака, които се намират в общ протектор. Допълнително удобство тук е, че движенията на единия партньор не нарушават спокойствието на другия по време на сън.

Други типове матраци

На пазара може да намерите анатомични, ортопедични матраци и такива с подсилени зони. Първите осигуряват комфорт, мекота и нежно обгръщат тялото. Ако имате здравословен проблем, касаещ костната система, добре е да се спрете на някой от другите два варианта. Може да изберете подсилен матрак в зависимост от мястото, където чувствате дискомфорт. За цялостна поддръжка на тялото в стабилно положение изберете ортопедичен матрак. В България има достатъчно утвърдени фирми, които предлагат изключително добри продукти и изчерпателна информация за техните качества и характеристики. Освен всичко друго ще можете да изберете и подходящ по дебелина матрак, защото не е тайна, че в последните години този показател расте непрестанно.

бял ортопедичен матрак
ортопедичен матрак

Допълнителни екстри

За онези от вас, които са привърженици на природосъобразния начин на живот и използването на естествени материали и аромати, има допълнителни екстри. Можете да изберете за себе си матрак с втъкани в текстилното покритие сребърни нишки, които са добра защита против алергии и бактерии. За да подобрите съня и имунитета си, да прогоните стреса и да успокоите нервната си система ви препоръчваме пълнеж с добавени минерали и етерични масла – кехлибар, нефрит, лавандула, канела.

Вече знаете доста за матраците. Просто направете вашата дълго отлагана покупка и гарантирано ще посрещнете с усмивка следващото слънчево зайче в спалнята!