Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Изчерпателно ръководство за матраци 160/200 – вашият здрав сън е важен за нас!

Семеен матрак 160х200

Семейни матраци

Каквото и да си говорим, алтернатива на матрак почти няма. Може би в някои селски къщи все още се намират прашни ичени дюшеци в раклите, но те едва ли се използват за сън. Дюшеци от дунапрен също са възможен вариант, но приложението им е твърде ограничено. С две думи – матраците превзеха света на човешките сънищата!

На какво се дължи голямата им популярност?

Днес ще разплетем загадката. Най-предпочитаният размер матрак е 160/200. Той се купува предимно от хора в съжителство или семейни двойки. Голямото му предимство е в това, че размерът е компромисен – достатъчно голям, за да осигури удобство на двама човека, и достатъчно малък, за да не заеме цялата стая.

Ограничаващата геометрия и скромните размери на стандартните жилища в България изискват голяма доза находчивост, за да бъдат постигнати добри резултати в обзавеждането. Всяка нормална спалня се нуждае от известно пространство за монтаж на гардероб, на скрин или нощни шкафчета. В същото време двама човека, споделящи общо легло, не бива да изпитват дискомфорт, притиснати тяло в тяло всяка нощ. Ето защо матрак 160/200 се явява идеалното решение на проблема.

Точният избор на пълнеж пък ще намали максимално предаването на движения по повърхността и ще осигури спокоен сън на всеки от двамата партньори. Вложените в изработката на всеки конкретен тип матрак материали осигуряват различни нива на комфорт и се грижат за здравето на ползвателите си.

Еднолицеви матраци 160/200

Еднолицеви матраци 160/200 – в тяхната основа е вградена поддържаща дървена рамка, която осигурява стабилност. Най-добри резултати се постигат при комбиниране на пружини с материали, погасяващи вибрациите, предизвикани от телата. През последните години бяха създадени много видове пяна, предлагащи нива на твърдост, плътност, възможност за проветряване и охлаждане на тялото. Комбинирането им по различен начин в слоеве с определена дебелина в крайна сметка гарантира огромното разнообразие от матраци. Те осигуряват комплекс от възможности за качествен сън, които всеки може да подбере според личните си претенции.

Не е без значение и дебелината на матрака. Обикновено тя варира в границите от 16 до 27 см. Цените също се движат в разумни граници, правейки този семеен размер лесно достъпен. Като недостатък бихме изтъкнали факта, че такъв матрак се транспортира по-трудно, тежък е и изисква известни усилия, за да бъде доставен до местоназначението си.

Еднолицев матрак 160х200 с покет пружини
Еднолицев матрак 160х200 с покет пружини

Двулицеви матраци 160/200

Двулицеви матраци 160/200 – без съмнение този тип се ползват с предимство, когато говорим за клиентски предпочитания. На първо място ще отбележим факта, че този матрак може да бъде завъртан както по хоризонталната, така и по вертикалната си ос. Тези матраци почти винаги имат зимна и лятна страна, което увеличава комфорта на спящия човек, осигурявайки му нужната вентилация. Някои модели предлагат също и страни с различна степен на твърдост, посредством удобно разделен по средата пласт от пяна. Така всеки би могъл да си избере желаната мекота, без това да оказва влияние върху комфорта на партньора му.

От хигиенична гледна точка тези матраци също са на висота. Калъфите им се свалят и могат да се перат в пералня, без да губят добрия си външен вид. По отношение на дебелината можете да разчитате на голямо разнообразие. Размерите се движат в границите от 16 до 35 см., което е достатъчно голяма амплитуда, за да задоволи всякакви претенции. Цената им не е ниска, но пък това е покупка, която се прави за десетилетия напред.

Двулицев матрак 160х200
Двулицев матрак 160х200

Топ матраци 160/200

Топ матраци 160/200 – на тях се доверяваме, когато се появи някакъв минимален проблем с основния матрак. Тъй като инвестицията при покупката му не е била никак малка, няма как лесно да махнем с ръка и да го изхвърлим. В такива случаи просто избираме подходящ топ матрак, който ни спестява маса пари, а в същото време удължава живота на повредения. За изработката на топовете се използват различни видове пяна. Дебелината им варира от 3 до 8 см., което не е малък диапазон за такъв тип матраци.

Топ матрак 160х200
Топ матрак 160х200

Какви екстри предлагат матраците 160/200?

Когато обмисляте покупка на нов матрак, добре е да знаете от какви допълнителни възможности можете да се възползвате. Ето някои от тях:

Масажиращ ефект – тези матраци разполагат с вградени механизми, които могат да бъдат активирани посредством дистанционно. Предлагат различни функции, като вибрация, масажни ролки, въздушни камери и др. Те стимулират мускулите посредством леки масажни движения, спомагат за отпускане и релакс, прогонват напрежението и стреса. Посредством подобряване на циркулацията на кръвта се облекчават и някои болки в ставите или гърба.

Охлаждащ ефект – в матраците се вграждат слоеве от гел-пяна, като с това се постига по-добра вентилация. Тези гелове имат способността да абсорбират топлината и да я разсейват по цялата повърхност, като създават усещането за прохлада и предотвратяват прегряване на тялото. Подобен ефект се постига и посредством вградени въздушни канали, които подобряват циркулацията на въздуха. За хора, които имат склонност да се потят нощем, това е чудесно решение.

Дишащ ефект – добрата циркулация на въздух през матрака се осигурява от правилните материали. Най-добър в това отношение се явява латексът, който позволява свободно движение на въздух през него. В същото време той не позволява развитието на акари, което го прави и антиалергичен. Бамбуковата и евкалиптовата вискоза също притежават тези изброени качества.

Ортопедичен матрак – той е проектиран, за да осигури правилна позиция и подкрепа на тялото. Поддръжката на гръбнака, врата, главата, раменете в правилна поза предотвратява болките през деня и през нощта.

Други – в описанието на всеки предлаган матрак можете да откриете още екстри като различен брой зони на комфорт, влагоустойчив, анатомичен дизайн, противоалергичен, със сребърни нишки и още много други. Избирайте според собствените си потребности.

През нощта добрият матрак ще се погрижи да ви осигури страхотен нов ден

Всъщност това е желанието на всеки човек – да се наспи добре, за да е пълноценен през деня. Да посрещa служебните си задължения с увереност и да се забавлява на макс през свободното си време е важна част от кръговрата на живота за голяма част от хората. Можете да се погрижите нещата да се случат точно по този начин. Просто трябва да си купите правилния матрак!

За целта можете да разгледате сайта на Мебели АРЕНА, който впечатлява с богат избор.

Матрак за спалня с размери 160х200
Матрак за спалня с размери 160х200