Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Стандартни размери на готварски плотове за вграждане

Стандартни размери готварски плотове за вграждане

Готварски плотове за вграждане

Готварските плотове за вграждане са плочи с котлони, които се монтират в кухненския плот. Те предлагат различни зони и методи на готвене, захранвани с електричество или газ.

Котлоните, захранвани от електрическата мрежа генерират топлина, която се разпределя равномерно по цялата нагреваема зона. Изискват време за затопляне, както и такова за охлаждане.

Газовите плотове се свързват към газопреносна мрежа или мобилна газова бутилка. Горелките предлагат възможност за контрол върху температурата, както и почти моментално загряване. При работа с такива уреди трябва да се осигури добра вентилация на помещението.

Изборът на правилния готварски плот позволява на всеки потребител да приготвя храна съобразно персоналните си нужди.

Какви комбинации за готвене можете да откриете при плотовете за вграждане

На пазара се предлагат следните варианти плотове:
• Електрически котлони
• Електрически котлони и газ
• Стъклокерамични котлони
• Стъклокерамични котлони и газ
• Индукционни котлони
• Индукционни котлони и газ
• Газ

Стъклокерамичните готварски плотове са с гладка, стъклена повърхност. Затоплянето става отдолу нагоре, като за целта се използват нагревателни елементи под стъклената плоча. Цветна индикация показва коя е нагрятата зона.

Индукционните плотове използват електромагнитни полета, загряващи само дъната на съдовете, поставени върху плота. Това означава, че се използват специални съдове, които притежават необходимите магнитни свойства.

Газовите плотове са доста популярни, понеже осигуряват много бързо готвене и моментален контрол върху температурата. Горелките са с различни размери, което е много полезно.

Съчетаването на два от изброените типове готвене се използва при комбинираните плотове. Каква комбинация ще изберете зависи от предпочитаната в дома храна и методът на приготвянето ѝ.

Стандартни размери на готварските плотове за вграждане

Кухненските уреди се изработват така, че да покриват стандартите за кухненски модули, мебели и шкафове. Това означава, че големи вариации по отношение на дълбочината няма – тя обикновено е 50 или 60 см. Що се отнася до широчината, там възможностите са доста повече.

В зависимост от производителя и регионалните стандарти размерите на плотовете могат да варират в известна степен. Ето защо те биват разделени на три основни групи.
• От 30 до 59 см
• От 60 до 89 см
• Над 90 см

Всяка от тези групи съдържа в себе си приетите за стандарт в обзавеждането подразмери. При покупка вие се съобразявате точно с тези габарити, за да изберете подходящия уред.

Плотове с размери 30 или 40 см

Въпреки скромните си размери, те могат да осигурят достатъчно пространство за приготвяне на храна. Могат да предложат две или три зони за готвене, които са напълно достатъчни за малко домакинство. Освен това тези зони могат да бъдат комбинация от газ, ток или индукция. Правилният подбор на съдове за готвене би могъл да ви осигури комфорт при приготвянето на няколко ястия едновременно. Един плюс при този размер е, че можете да го монтирате както хоризонтално, така и вертикално. Така често се открива добра възможност за осигуряване на допълнително пространство върху кухненския плот.

Готварски плот за вграждане 30 см
Готварски плот за вграждане 30 см

Плотове размер 60 см

Този размер е приет за стандарт в много страни. Ето защо можете да откриете най-разнообразни модели от различни производители точно с тази широчина. Пространството е напълно достатъчно за 4 или 5 зони за готвене в различни комбинации. Заслужава си да отбележим някои предимства на плотовете с размер 60 см.

• Универсални и практични са – тези плотове са подходящи за повечето кухненски пространства и мебели. Интегрирането им е безпроблемно. Предоставят достатъчно пространство за готвене.

• Разнообразие от функции и модели – този размер позволява достатъчно добър набор от възможности за комбиниране на различни типове зони за готвене. Така можете да изберете вариант, който покрива в максимална степен вашите предпочитания и стил на готвене. Това означава, че тези 60 см. биха могли да задоволят успешно потребностите при приготвяне на храна на едно средностатистическо семейство.

• Ефективно използване на пространството – плотовете изглеждат компактни, но в същото време са много практични. Встрани от тях почти не остава неизползвано пространство, което е голям плюс от гледна точка на тяхната ергономичност.

• Широк ценови диапазон – разнообразните модели се разпределят и в различни ценови категории. В тази категория най-лесно бихте могли да откриете плот, отговарящ на вашия бюджет, при това без да правите компромиси.

Готварски плот за вграждане 60 см
Готварски плот за вграждане 60 см

Плотове размер 70, 75, 80 см

За тази група можем само да добавим, че при наличие на достатъчно пространство в кухнята са несъмнено добър избор. Възможностите за използване на повече и по-разнообразни зони за готвене нарастват пропорционално на размера. Несъмнено перфектен избор за големи семейства или любители на разнообразната домашно приготвена храна.

Готварски плот за вграждане 75 см
Готварски плот за вграждане 75 см

Плотове с размер над 90 см

Този размер със сигурност не е сред най-масово купуваните. Не можем да отречем обаче, че е алтернатива за много професионални кухни, както и за някои любителски такива. В крайна сметка всеки е свободен да избира най-доброто за себе си.

Готварски плот за вграждане 90 см
Готварски плот за вграждане 90 см

Както виждате, разнообразие не липсва нито откъм комбинации, нито откъм размери. Без съмнение плотовете за вграждане са перфектната опция за всяка съвременна, модерна кухня. Изключително богат избор от марки, модели и размери можете да откриете в сайта на Мебели АРЕНА, както и с възможност за монтаж от квалифициран екип.