Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

ЛПДЧ – мнения на потребители и експерти

Ламинирани плоскости от ПДЧ

Плоскости от ЛПДЧ

Живеем във времена, когато конкуренцията на пазара за мебели е убийствена. За да намалят цените на своите продукти, а оттам и производствените разходи, повечето производители прибягват до мерки, които рефлектират върху качеството на крайните продукти. Поради тази причина екипът на онлайн магазин за мебели – АРЕНА, решихме да проверим какво е мнението на хората от бранша и потребителите за ламинираното ПДЧ и продуктите от него.

Преди всичко да изясним какво е ламинирано ПДЧ

Това е един от най-широко използваните в мебелната промишленост материали. ПДЧ е абревиатура, означаваща Плоча от Дървесни Частици. Отпадналите при производството на дървени изделия парчета се смилат. Към тях се добавят специални смоли, които спомагат за слепването им. Накрая тази смес се подлага последователно на студено и горещо пресоване, образувайки плочка от смляна дървесина.

За да се изработи окончателният вариант на плоча, готова да бъде използвана за производство, обикновено се слепват три тънки плочки. В средата се поставя слой, който е с по-груба и рехава структура, а двата повърхностни слоя са с висока плътност. Това се прави с цел олекотяване и намаляване на себестойността. Неприятният момент при това производство е влагането на формалдехидни смоли.

Те излъчват миризма, която не е препоръчително да се вдишва от хората. Редица регламенти наложиха редуцирането на тези съставки при производството на ПДЧ плоскости, но не ги отстраниха напълно. Днес на пазара се предлагат два класа плоскости – Е1 и Е2. Клас Е1 е с изключително ниски нива на формалдехид и се считат за напълно безопасни. Клас Е2 се използва само с допълнително повърхностно покритие, което ограничава излъчването.

Плоскости от ламинирано ПДЧ
Плоскости от ламинирано ПДЧ

За производството на ламинирано ПДЧ се използват плочи ПДЧ, по повърхностите на които се нанася меламинова смола и декоративна хартия, образуващи защитен филм. Залепването става чрез леко нагряване и силно притискане. По този начин разтопените смоли се сливат и могат да се постигнат различни декоративни текстури и широка гама от цветове.

Ламинатния слой осигурява по-добра защита на повърхността от влага. Този ефект се постига посредством използването на парафинови добавки и специални емулсии. Важно е да отбележим обаче, че това в никакъв случай не означава, че за плочите ЛПДЧ вероятност от раздуване не съществува. Те се делят на класове, които отразяват тяхната устойчивост на влага. Р1 и Р2 не могат да понесат влажност, по-висока от 13%. Влагоустойчивото ламинирано ПДЧ е с клас Р3 и издържа на до 85%, но пък не издържа тежко натоварване. Следват клас Р5 и Р7, който всъщност се произвежда за мокри условия.

Разнообразие от цветове за плоскостите
Разнообразие от цветове за плоскостите от ЛПДЧ

Какво трябва да знаете?

Освен важният показател за класа на ЛПДЧ има още един съществен маркер – производителят. Изберете най-добрите в бранша, за да имате достатъчно сигурна гаранция за качеството на вашата покупка.

Egger

Челната позиция без съмнение се държи от австрийската фирма Egger. Тя е на пазара със своите продукти от 1961 г., успявайки да се разрасне от малка семейна компания до лидер в производството на ЛПДЧ. Според експертите в тази област, на нейните продукти може да се отделят водещите позиции в рейтингите за качество и разнообразие.

В производството се влага иглолистна дървесина и се спазват всички международни стандарти, свързани с екологията. Отзивите от клиентите също са отлични, за което говори и ежегодното нарастване на търсене на продуктите на компанията. Висока износоустойчивост, минимално съдържание на вредни вещества, отлично качество и голямо разнообразие от десени и цветове – такова е мнението на потребителите.

Kronospan

Още една австрийска компания заема предно място в класацията. Kronospan е основана през 1897 г. в Залцбург като семейна дъскорезница. Днес всеки познава тази марка и високите стандарти, на които отговарят нейните продукти. Струва си да подчертаем, че според специалистите в областта, ламинираното ПДЧ, което се произвежда от Kronospan е с повишена влагоустойчивост. Това позволява мебели, изработени от него, да бъдат влагани в кухни и дори в бани.

Те се отличават с висока устойчивост на износване и покриват стандартите за екологична безопасност. Цветовите каталози на фирмата са обширни, а плочите ЛПДЧ са антистатични, с дълга експлоатационна годност и най-вече достъпни като цена. Мненията, изразени от клиенти обаче, в известна степен се разминават с тези експертни оценки. Като цяло по форумите ( в това число и чуждестранни ) преобладават негативните коментари. Те са предимно насочени към съотношението качество/цена, като повечето хора го смятат за неадекватно.

Много от тях са срещнали проблеми при срязвания, сглобки и други подобни операции. Един от често срещаните проблеми е разцепване на дъската по време на обработка. В интерес на истината положителни са отзивите по отношение на износоустойчивостта и издръжливостта на влага.

Плоскости с принтове и различни текстури
Плоскости с принтове и различни текстури

Lamarty

В руския град Сиктивкар е ситуиран завод, произвеждащ ЛПДЧ под марката Lamarty. Неговата продукция доста успешно се конкурира с останалите фирми в бранша. В производството се влага иглолистна и брезова дървесина, а крайният продукт е с отлични технически характеристики и висока екологична безопасност.

Тяхното ЛПДЧ като материал се отличава с изключителна издръжливост на високи температури, влага и износване, запазвайки отличен външен вид за дълго време. Благодарение на богатата цветова гама, с която покриват продуктите, от тях са изработени едни от най-впечатляващите и оригинални дизайнерски проекти. Отрицателни отзиви от потребители не открихме, което е своеобразно потвърждение за добра оценка от клиентите.

Byspan

Ивацевичдрев е беларуски завод, който също претендира за качеството на своите продукти, известни под марката Byspan. Според портфолиото и мнението на експертите, те наистина са такива. Притежават допълнителна якост, повишена издръжливост на удар и натоварване, на въздействие на химикали, дълготрайни и екологично чисти са. Фирмата предлага на клиентите си над 100 вида декорации за ламинирано ПДЧ, изработени по всички световни стандарти. Отзивите от клиентите са положителни и много от тях предпочитат продуктите на Byspan пред останалите марки.

Разбира се има още много фирми, за които лесно можете да намерите информация в мрежата.

Какви изводи можем да направим от казаното до тук?

Както при всеки спор или проблем, мнения има и на двата полюса. Едни одобряват, други критикуват – индивидуалните предпочитания и изисквания на клиентите са толкова разнообразни! Всички обаче се обединяват около мнението, че ламинираното ПДЧ е материал, отличаващ се с естетическа привлекателност, здравина, лесна поддръжка и достъпна цена. Разнообразните дизайни също не са за пренебрегване. Всички видове ЛПДЧ имат една слабост – при навиване на винт могат да се спукат, а след това не ги държат здраво. Изход има, разбира се – предварително пробит отвор и запълване с лепило, преди поставянето на винта. Общият извод е – материалът показва добри качества, което води и до изработването на функционални, красиви и издръжливи мебели.