Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Материали за изработка на кухненски шкафове

Красиви и надеждни кухненски шкафове

Качествени решения за кухня

Една функционална кухня с прилични размери изисква немалка сума пари. Много важно е да прецените правилно материала, от който да бъде произведена тя. Така ще имате достатъчно средства за допълнителни екстри като остров, мощна аспирация, голяма мивка.

Материали влагани в производството на кухненски шкафове

Ако сте разглеждали модели на готови кухни със сигурност сте забелязали, че разнообразието от цветове и дизайни, размери и стилове е невероятно. Това обаче, на което трябва да обърнете основно внимание е материалът, използван за изработката им. За тази цел се обърнахме за съвет към специалистите от най-големия магазин за кухненски шкафове „Мебели АРЕНА“.

Важни характеристики

За постигането на достъпна клиентска цена се залага на разнообразни продукти. В един кухненски комплект има плотове, гръб, корпус, вратички, обков. Плоскостите също така могат да имат разнообразно покритие. Всички тези ресурси се комбинират така, че да се получи качествен краен продукт на разумна цена.

За вас е важно да изисквате новата ви кухня да е влагоустойчива. Тя е място, където ежедневно се използва вода, отделя се пара при готвене, мие се посуда. Високите температури също не са за подценяване, така че търсете и добра термоустойчивост. И не на последно място – добра товароносимост. Купища чинии, съдове за готвене и помощни уреди ще намерят място във вашата новата кухня.

ПДЧ

Най-бюджетното решение е кухня, изработена изцяло от ПДЧ. Това са плоскости от смлени дървесни частици, слепени със смоли. Много е важно обаче да изберете такива, чиято дебелина е 18 мм или в най-лошия случай 16 мм. В противен случай има реален риск шкафът да не издържи, ако го натоварете с повече посуда.

Плоскостите от ПДЧ предлагат огромно разнообразие от текстури и цветове, които могат да покрият почти всички ваши изисквания по отношение на визията. Важно за вратичките е те да бъдат кантирани с поне 2 мм кант. Така ще се сведе до минимум вероятността от навлизане на влага и раздуване.

Иновативното UV покритие пък осигурява невероятно красив вид на кухненските шкафове. Главното му предимство обаче е в това, че повишава издръжливостта на плоскостта. Тя не се драска и поврежда лесно, а в допълнение осигурява ефектна гланцова повърхност.

Дори в дома да има малки деца, няма защо да се притеснявате за вашите кухненски шкафове. Те ще издържат на ежедневно докосване и дори удряне, без да се надраскат и повредят. Почистването им е лесно и бързо.

Кухненските шкафове от ПДЧ предлагат добри възможности
Кухненските шкафове от ПДЧ предлагат добри възможности Източник: Мебели АРЕНА

МДФ

Това е друг вид дървесна плоскост, която показва по-добри показатели по отношение на топло- и влагоустойчивост. Материалът се отличава с висока якост и здравина. Тук голямото предимство е разнообразието от дизайни, които могат да бъдат постигнати с плоскости от МДФ. При производството си те могат да бъдат покрити с ПВЦ фолио, дървесен фурнир, гланцова или матова боя, да са гладки или релефни.

Друга важна особеност е устойчивостта на мухъл, гъбички, плесен и всякакви други опасни за здравето колонии от бактерии. Можете с лекота да поддържате отлична хигиена в кухнята, дори да използвате определени дезинфекциращи препарати, без да повредите повърхностите.

С огромното разнообразие от МДФ плоскости се изработват кухненски комплекти с модерна визия и в актуални цветове. За любителите на винтидж стила няма по-подходящ материал от МДФ. С негова помощ ще се сдобиете с кухня, издържана изцяло в ретро стил и с перфектно цветово решение. Ако пък обичате мебели от масив, изберете плоскости, имитиращи до съвършенство дървесни видове чрез покритие от фурнир.

Кухненски шкафове от масив

Красотата на кухните от масив е неоспорима. Дървото обаче е скъп материал, което води и до висока цена на крайния продукт. Има една скрита опасност при използването на дървесина, което налага да проучите много добре фирмата, от която сте решили да закупите вашия комплект.

Влагането на недобре изсушен материал води до влошаване на външния вид. Когато след време той изсъхне, повърхността се напуква и някои от елементите се измятат. В същото време обаче няма как да отречем, че дървените кухни крият много красота и големи възможности.

Дървото позволява всякаква обработка – рязане, фрезоване, струговане, извиване и т.н. По този начин се постига изящна декорация и интересни форми. Съчетанието със стъкло също стои много ефектно. Постигането на желания нюанс се случва със специални лакове, а крайният резултат е дълговечна кухня, излъчваща топлина и уют, която не излиза от мода.

Кухненските шкафове от масив са изключително красив
Кухненските шкафове от масив са изключително красив Източник: Мебели АРЕНА

Комбиниране на материали

Често използвана практика от производителите е да комбинират два или повече материала. Най-често това са ПДЧ и МДФ. От ПДЧ се изработва корпусът на кухнята, а за вратите и челата се използва МДФ. Така в крайна сметка се калкулира достъпна цена за кухня с отлични показатели и красив външен вид.

Комбинирането на ПДЧ и МДФ е честосрещано решение
Комбинирането на ПДЧ и МДФ е честосрещано решение Източник: Мебели АРЕНА

Допълнителни елементи, влагани в кухненски шкафове

За да има кухнята завършен вид, са нужни още няколко важни неща.

Плотове

Обичайно долният ред кухненски шкафове се завършва с плот, върху който се извършват всички домакински дейности. Има няколко възможни варианта.

Термоплот – изработва се от дървесна плоскост с ламинирано покритие. Има огромно разнообразие от цветове и текстури на пазара, които няма как да не задоволят изискванията ви за красива визия. Плот от този тип е топлоустойчив, но не огнеупорен. Ето защо върху него не бива да бъдат поставяни съдове, свалени директно от котлона. Освен това термоплотовете се надраскват, ако към тях не се отнасяте с нужното внимание.

Плот от естествен камък – изработени от мрамор или гранит, тези плотове са изключително красиви, но и скъпи. С тях трябва да се внимава, защото са сравнително крехки. Ако изтървете нещо тежко, има голям риск от пропукване или отчупване на парче. Освен това камъкът има склонност да попива мазнини. За да се предотврати това е нужно повърхността да се импрегнира. Подгответе се обаче да усещате миризмата на импрегнатора в продължение на няколко седмици.

Плот от технически камък – тези плотове се изработват от естествен кварц, към който се добавят смоли и оцветители. Постигането на разнообразие от десени е голям плюс. Освен това повърхността е топлоустойчива и здрава.

Плот Dekton – най-иновативният материал в кухнята представлява перфектна смес от повече от 20 минерала, извлечени от природата. При изработката му се използва само изключително високо налягане, което изключва наличието на микродефекти и порьозност на материала. Красотата на тези плотове е изключителна.

Голямото предимство на Dekton обаче е в неговата изключителна здравина и устойчивост. Той е не просто топлоустойчив, той е дори огнеупорен. Върху него можете да работите директно с ножа, без да ползвате дъска. По повърхността няма да останат никакви следи. Този материал е уникален и си заслужава парите.

Иновативните технологии раждат перфектни решения
Иновативните технологии раждат перфектни решения Източник: Мебели АРЕНА

Гръб

Гърбът на кухнята дава възможност за експериментиране. Той може да бъде изработен от различни материали, като е и удобен начин за спестяване на известна сума.

  • Гранитогрес, теракот, фаянс
  • Закалено стъкло с принт
  • Ламинирани плоскости

Обков

Това е група с голямо разнообразие. В нея влизат:

  • Панти
  • Водачи
  • Дръжки
  • Механизми
  • Вградено осветление и др.

Тяхната функция е много важна и не бива да бъдат подценявани. Ежедневната им употреба налага те да са с високо качество и голяма издръжливост. Когато избирате, не поставяйте цената на първо място. Помнете – евтиното излиза скъпо!