Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Индукционни котлони – бъдещето на съвременната кухня

Индукционен плот за готвене

Плот за готвене с индукция

Още от времето, когато човекът открил огъня и факта, че може да приготви храната си на него, откритият пламък е най-бързият начин за готвене. Днес не се налага да разпалваме огнището, а просто пускаме газта и сме готови да започнем. Един нов метод обаче е на път да превземе челните класации в кухнята и това е индукцията.

Готвене с индукционни котлони

За мнозина индукцията като източник на енергия за готвене е не само отличен избор. Те се впечатляват от дизайна на плотовете и котлоните, от тяхната бързина и стабилност. Зад тези очевидни истини обаче прозират и факти, за които вероятно мнозина не се замислят. Редица геополитически промени разместиха пластовете в търговията с газ, а цената му е почти непредвидима в обозримото бъдеще. Може да се окаже, че използването на газ за готвене е неизгодна финансова опция за обикновеното домакинство. Ето защо индукционната технология излиза с още едни гърди напред в състезанието.

Какво е индукционно загряване

Този тип готвене се основава на магнитната проводимост между плочата и съда за готвене. За създаването на магнитно поле се разчита на индукционни намотки. Резултатът е безопасно, бързо и енергийно ефективно загряване. Особено очевидно е предимството му през летните месеци, когато не ви се иска допълнителна жега и от котлоните. Топлината се съсредоточава изцяло в дъното на съда – това е голямата тайна на индукцията. Както се казва – цялата енергия се насочва в храната и плащате директно за сготвената храна. Времето за готвене също се намалява значително.

Конструкция на индукционен плот
Конструкция на индукционен плот – Източник: МЕБЕЛИ АРЕНА

Силно възпиращ фактор за популяризирането на индукцията в близкото минало беше използването на определен тип съдове за готвене. Те трябваше да имат магнитна основа – например чугун или неръждаема стомана. Този проблем отдавна е решен посредством използването на междинна плоча.

Защо индукционните котлони стават все по-популярни

Няколко са основните фактори, даващи предимство на индукцията пред другите типове готвене.

  • Безопасност – тази технология не използва открит пламък. Това ограничава значително риска от пожар, както и от изгаряне. Самият готварски плот също не се загрява, което е щадящо за човека край печката по отношение на топлината.
  • Ефективност – бърз и прецизен температурен контрол, създаващ най-добри според готвещия условия за приготвяне на храната при минимални разходи.
  • Бързина – спестяването на време край печката е изключително важно за хора с напрегнато ежедневие, които държат да приготвят храната си сами.
  • Елегантност – не на последно място, привлекателният дизайн на индукционните плотове и котлони ги прави много желани в съвременните модерни кухни.
Безопасност и икономичност на индукционното готвене
Индукционни котлони – безопасност и икономичност – Източник: МЕБЕЛИ АРЕНА

Разбитите митове за индукцията

Вече споменахме първия мит – трябва да изхвърлите всичките си съдове от кухнята. Покупката на нови е допълнителен разход, който за активно готвещи хора ще е значителен. Оказа се, че този „огромен“ проблем има своето просто решение, струващо само няколко лева.

Междинна плоча за индукционен котлон
Междинна плоча за индукционен котлон

Вторият мит касае рисковете за здравето на хората, ползващи такъв тип готвене. Широко се разпространяваше, че индукцията действа негативно на бременни жени, на хора с пейсмейкъри, че предизвиква главоболие, а в допълнение и действа на психиката на домашните любимци. Всичко това наложи да се проведат задълбочени изследвания, които в крайна сметка отхвърлиха тези твърдения.

Иновативни технологии при индукционното готвене

Разширяване на функциите

Вече повече от 20 години индукционната технология се опитва да се наложи на пазара. Днес тя вече разполага с достатъчно голям набор от функции, за да привлече вниманието на клиентите. Прецизен контрол на температурата, още по-бързо нагряване и безопасност са само част от тях.

Интегриране към системата „интелигентен дом“

Това е една тенденция, която неизбежно ще стане част от ежедневието на все повече съвременни домакинства. Индукционното готвене също ще бъде по-лесно и удобно, свързано с помощта на технологиите. Така всеки собственик на умен дом ще може да контролира дистанционно готвенето през телефона си, задавайки температури, време на готвене и т.н.

Виртуални асистенти и войс контрол

Инсталирането на виртуален асистент ще ви даде възможност да контролирате процеса на готвене само с гласа си. Докато режете зеленчуците, или миете месото, просто можете да му наредите да включи котлона на определена температура.

Интелигентна кухня

Още една тенденция, в която индукционното готвене ще заема възлова позиция. Всички уреди в кухнята ще бъдат свързани в една мрежа, което ще осигури ефективно, бързо, лесно и евтино приготвена храна. Звучи като фантастика, но това е бъдещето. Готвенето ще преживее революция, а ние ще сме част от нея.

Комбиниране на индукционното с други типове готвене

Ако все още имате задръжки по отношение на индукционните плотове и котлони, предлагаме ви удобен вариант – комбинирана версия.

Индукция и газ

Това е добра възможност, ако по принцип готвите на газ. Комбинираният плот ще ви даде шанс да направите сравнение в скоростта на приготвяне на храната по всеки от двата метода. Така ще можете да се доверите на индукцията и да си закупите смело само такъв плот, когато дойде моментът за това.

Комбиниран плот индукция и газ
Комбиниран плот индукция и газ – Източник: МЕБЕЛИ АРЕНА

Индукционни котлони със стъклокерамика

Тук ситуацията е същата. Ежедневното готвене ще ви покаже предимствата на индукцията, а вие ще прецените кой от двата типа котлони да използвате според случая и нуждите ви.

Комбиниран плот индукция и стъклокерамика
Комбиниран плот индукция и стъклокерамика – Източник: МЕБЕЛИ АРЕНА

Не отхвърляйте тази опция в кухнята преди да сте я опитали

Технологията на индукционното готвене предлага прецизност и бързина, които спомагат за отлични резултати в кухнята. Те без съмнение са една отлична тенденция за бъдещето на кулинарията в домашни условия, и не само. Професионалните кухни са изключително заинтересувани от големите възможности, които този метод им предлага. Иновациите в тази област несъмнено ще дадат още повече шансове за вдъхновение и удоволствие край печката. Индукционните котлони имат бъдеще, това е сигурно. Лидерът на пазара за уреди за вграждане МЕБЕЛИ АРЕНА – предлага огромен избор от индукционни котлони на водещи брандове. Същевременно можете да се възползвате от експертните съвети на консултантите, професионален монтаж и не на последно място – качествено гаранционно обслужване.