Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Гланц или мат за кухнята – какво да изберем?

кухня с гланцово поктритие

кухня с гланцово поктритие

Безспорно кухнята е най-експлоатираното помещение в дома. Всеки ден ни се налага да приготвяме храна, а този процес е свързан неизменно с употребата на много съдове, миене на продукти, пръски от мазнини… Отваряме и затваряме шкафчета десетки пъти, понякога в бързината разливаме нещо или пръскаме съдържанието на някой плик. Това са обичайни ситуации, познати до болка на всяка домакиня. Поради тези причини кухнята е помещение, което изисква много грижи по почистване и поддържане на добра хигиена. Ето защо, ако ви предстои покупка на нови кухненски шкафове и все още не сте решили какъв избор да направите, добре ще е да се запознаете с плюсовете и минусите на различните повърхности – гланц и мат.

Гланцирана повърхност

Най-широко приложение за изработка на кухненски модули има МДФ-ът. Предлага се в огромно разнообразие от цветове и шарки. В зависимост от типа на лаковото покритие може да бъде матиран или гланциран. Новата, изработена от гланц кухня е изключително ефектна, излъчва свежест и стил. Правилно подбрани цветове могат да я превърнат в истинско бижу, с което да се гордеете. Както вече споменахме обаче, тя е подложена ежедневно на множество потенциални замърсители. За да запази добрия си външен вид, трябва да положите съответните грижи за нея. Важно е да запомните, че гланцираните повърхности не трябва да се третират с агресивни препарати, а още по-малко с абразивни такива. Дори традиционните гъбички могат да нанесат непоправими щети по лака с грапавата си част. Забравете за полиращите и восъчните пасти, както и за всякакъв вид разтворители. Отстраняването на замърсяванията е добре да става само със сапунен разтвор или препарат за стъкло. Използвайте мека кърпа. Най-добрият вариант е това да е кърпа от фина кожа, която можете да използвате както за почистване, така и за подсушаване.

кухня гланц
кухня гланц

Комбинация от гланц и мат

Ако не сте решили дали желаете шкафчета с гланцова повърхност, то ние ви препоръчваме компромисен вариант – комбинация между гланц и мат. Облечете с гланц горния ред шкафчета. Те обикновено се ползват по-рядко, не са подложени пряко на пръски и вероятността за надраскване е по-малка. За долната, активно използваема част от кухненското обзавеждане, заложете на матираната повърхност. При нея отпечатъците от пръсти не са така видими. Също таща се почистват лесно с мека кърпа и препарат за кухненски повърхности. Ако имате малко дете в дома си, това ще е идеалният вариант. В противен случай има реална опасност да се превърнете в роб на кухненското си обзавеждане или пък да имате красива, но не дотам поддържана кухня.

кухня мат
кухня мат

Познавайки стила на живот, навиците и предпочитанията на вашето семейство, а и имайки предвид нашите съвети вярваме, че ще направите един практичен избор за новата си, красива кухня от mebeliarena.bg