Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Разтегателни маси: Всичко, което трябва да знаете

Разтегателна трапезна маса

Модерна разтегателна трапезна маса

Кухненското ви пространство ограничено ли е? Обичате ли да събирате много гости? Разтегателни маси – те са чудесен начин да увеличите максимално пространството на кухнята и трапезарията, с което разполагате. Основно правило, когато купувате такава маса, е тя да е достатъчно голяма, за да побере семейството ви без външни лица. След това можете да използвате разширенията, когато сте домакин на приятелско или семейно събиране.

Типове разтегателни маси

Разтегателните трапезни маси използват различни механизми, които позволяват на масата да бъде удължена или свита според нуждите на потребителя. Ето някои от най-популярните видове механизми за разтегателни маси:

Класически масивни механизми:

Това са традиционните механизми, които използват вградени лостове или ролки, за да удължат масата. Обикновено се използват за дървени маси и могат да бъдат много надеждни и здрави.

Механизми със сгъваеми плотове

Тези механизми използват вградени плотове, които могат да бъдат сгъвани или разгъвани, за да се удължи или свие масата. Те са обикновено компактни и удобни за използване.

Механизми с косо разширение

Тези механизми използват коси подпори, които се издигат и спускат, за да удължат или свият масата. Те могат да бъдат много стабилни и да предоставят голяма гъвкавост в размерите на масата.

Плъзгащи механизми

Тези механизми използват плъзгачи или ролки, които позволяват на масата да се издърпа и удължи. Те са често използвани в модерни метални или стъклени маси и могат да се представят в различни дизайни и конфигурации.

Автоматични механизми

Това са напреднали механизми, които използват електрически или механични системи, за да автоматизират процеса на удължаване и свиване на масата. Те могат да бъдат много удобни и бързи за употреба, но обикновено са по-скъпи.

Повдигащи механизми

има и маси с двойно предназначение, едновременно за хол и трапезария, при което масата се повдига, освен и разтяга, за да осигури на място за вечеря и ежедневна почивка.

разтегателна повдигаша се правогълна трапезна маса
Холна маса с повдигащ механизъм Източник: Мебели АРЕНА

Предимства и недостатъци на разтегателните трапезни маси

Всички видове разтегателни трапезни маси имат предимства и недостатъци и трябва да се изберат спрямо конкретните Ви нужди и пространство.

Предимства

Гъвкавост: Разтегателните трапезни маси могат да бъдат удължавани или съкращавани в зависимост от броя на хората, които я използват. Това ги прави идеални за сбирки с приятели и семейство, както и за събития в професионална среда

Икономичност: Вместо да купувате няколко различни маси, един разтегателен модел може да покрие нуждите ви за множество събития. Това е по-икономично в дългосрочен план.

Простота: Разтегателните трапезни маси са лесни за използване и съхранение. Обикновено са изработени от леки материали като дърво или метал, което ги прави много лесни за пренасяне и съхранение, когато не са в употреба.

Функционалност: Много разтегателни трапезни маси имат функционални допълнения, като например сгъваеми краища, които могат да бъдат използвани като допълнителни повърхности за сервиране или работа. Някои модели имат и вградени чекмеджета за съхранение на прибори и други аксесоари, което прави употребата им още по-удобна и практична.

Недостатъци

Въпреки че разтегателните трапезни маси имат много предимства, също така има някои недостатъци, които следва да бъдат взети под внимание при избора на мебелта:

Не толкова здрави: Поради това, че тези маси са създадени да бъдат леки и гъвкави, те не винаги са толкова здрави и устойчиви, както традиционните трапезни маси. Може да има проблем със загъване или наклон, особено ако масата е тежка или ако има твърде много хора на нея.
Повече поддръжка: Разтегателните трапезни маси често са съставени от повече части и имат повече механизми, които се нуждаят от поддръжка и почистване. Това може да изисква повече време и усилия, за да се запази масата в добро състояние.


Визуални различия: Когато е разтегната, разтегателната трапезна маса може да има визуални различия в отношение на цвета, текстурата или дизайна на добавените части. Това може да бъде причина за неудобство за хората, които седят в различните части на масата.
По-голям размер: когато са разтегнати, те заемат повече място, отколкото стандартните трапезни маси. Това може да бъде неудобство за малки помещения или за хората, които искат да използват пространството си по-ефективно.
По-висока цена: Разтегателните трапезни маси често са по-скъпи от стандартните маси, поради допълнителните механизми и материали, които са използвани за тяхното изработване. Това може да бъде фактор, който да се има предвид при покупката на мебел.

Материали

Материалите на разтегателните трапезни маси могат да варират в зависимост от дизайна и предназначението на масата. Ето някои от най-често използваните материали за изработка на тези мебели:

Дърво

Дървото е популярен избор за изработване на разтегателни трапезни маси поради своята естествена красота и издръжливост. Различни видове дърво могат да бъдат използвани, като дъб, клен и череша, в зависимост от желаният външен вид и здравината на масата.
Метал: Металните крака за маса са здрави и могат да поддържат тежки плотове на маси. Често се използват материали като стомана, алуминий и ковано желязо поради техните здравина и издръжливост.

Стъкло

Разтегателните трапезни маси със стъклени плотове могат да добавят модерен и елегантен вид на дизайна на масата. Въпреки това, стъклото може да не е толкова здраво като други материали и изисква внимателно отношение при работа с масата.
Композитни материали: Материали като фибробетон и МДФ са често използвани за крака на разтегателни трапезни маси, защото могат да бъдат оформени и изработени в различни дизайни. Тези материали са по-евтини от дървото или метала, но може да не са толкова издръжливи.


ПДЧ

Разтегателните трапезни маси с плотове от ПДЧ обикновено са по-евтини от тези с плотове от дърво или стъкло. Те са лесни за почистване и поддръжка, и могат да се намерят в различни цветове и финиши, което прави този вид маса подходящ за различни дизайнерски вкусове. Едно от предимствата на ПДЧ е, че се изработва в различни форми и размери, Той е по-малко издръжлив от дървото и се надрасква или изтърква по- лесно, ако покритието му не е качествено.


MDF

Той е издръжлив материал, който не се деформира при промени във влажността или температурата, нито при употреба, като предлага дълготрайна издръжливост, както и разнообразие от дизайнерски възможности.

Кръгла разтегателна маса за кухня и трапезария
Кръгла разтегателна маса за кухня и трапезария Източник: Мебели АРЕНА

В зависимост от конкретния модел и производител, разтегателните трапезни маси могат да бъдат направени и от комбинации от дърво и метал, дърво и стъкло, метал и стъкло.По форма могат да са квадратни, правоъгълни, кръгли и елипсовидни. От особено значение е да се съобразите с размера и в разгънато състояние – все пак трябва да разполагате с някакво свободно пространство и за столовете на вашите гости.

Изборът на разтегателна трапезна маса трябва да отговаря на вашите нужди и да отразява вашия стил и предпочитания. Съчетайте стил и практичност с разтегателни маси от Мебели АРЕНА – разгледайте тук.

Накрая, важно е да се инвестира в качествена маса, която да ви служи дълготрайно и да ви удовлетворява визуално и функционално.