Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Ъглови легла: практични решения за дома

Ъглови легла

Видове ъглови легла

Едва ли съществува български дом, в който някога да не е имало поне един комплект ъглови легла. Тяхното удобно разположение е давало решение на не една и две сложни за решаване пространствени ситуации. Именно поради тази причина тези симпатични легла все още са актуални на пазара и дори търпят развитие в положителна посока. Да ги разгледаме.

Характеристики на ъгловите легла

Ако леглата ви се изработват по поръчка, вие сами можете да изберете как да изглеждат те. Готовите модели влизат в определени стандартни рамки.

Материали

Макар да е възможно да откриете модели от МДФ, неговата сравнително висока цена значително ограничава масовата му употреба за изработка на ъглови легла. По-често срещаните варианти са:

  • ПДЧ – цената е достъпна, а цветовото разнообразие голямо. При 16 мм дебелина можете да разчитате на отлична издръжливост и безпроблемна експлоатация.
  • Масив – за много хора е важно да се доверят на естествени материали, особено когато обзавеждат детска стая. Малко по-високата цена не е проблем, когато на преден план е здравето.
ПДЧ и масив са най-популярните материали за изработка на ъглови легла
ПДЧ и масив са най-популярните материали за изработка на ъглови легла

Размери на ъгловите легла

Големината на леглата е в пряка зависимост от стандарта за матраци. Разполагате със следните опции:

  • 82/190 см или 82/200 см
  • 90/190 см или 90/200 см
  • 114/190 см или 114/200 см

Това пространство е напълно достатъчно за спокоен сън. От значение естествено е както големината на помещението, така и възрастта на хората, които ще спят там.

Предназначение

Можете да купите само ъглови легла, които да монтирате на място по ваша преценка. Много често обаче те се предлагат и като част от комплекти обзавеждане, предимно за детска стая. Това е отлично решение, съчетаващо всичко необходимо за децата, издържано стилово и цветово.

Ъгловите легла са удачен избор и за всекидневна, когато не разполагате с отделна спалня. Те се вписват перфектно в обстановката, без да натоварват излишно помещението с присъствието си. Дори напротив – предлагат нужната доза удобство за използване по всяко време на денонощието.

Идеалното решение в стая за две деца са ъгловите легла
Идеалното решение в стая за две деца са ъгловите легла

Особености на ъгловите легла

Има няколко основни елемента, на които е добре да обърнете внимание, когато планирате покупка на ъглови легла.

Наличие на дъно при ъглови легла

В повечето случаи леглата се изработват без дъно. Те се монтират директно върху пода и той изпълнява тази роля. Така се пести известна сума. Препоръчваме да избирате модели, които имат включено собствено дъно. Този вариант е по-добър и от хигиенична гледна точка, и от гледна точка лекота на почистване. При преместване също ще оцените това предимство.

Включен механизъм

Макар в почти всички случаи на леглото да има монтиран механизъм за повдигане на матрака, добре е той да е амортисьорен. Така няма да е нужно да го подпирате с една ръка, докато с другата се мъчите да подредите нещо под него. Дреболия, но важна.

Амортисьорните механизми са много удобни
Амортисьорните механизми са много удобни

Матрак

Често покупката на ъглови легла с включени матраци е по-изгодна. Ако обаче имате специални предпочитания за типа на матраците като пълнеж, покритие, наличие на пружинни пакети и т.н., можете да ги купите отделно. За да използвате двулицеви матраци, задължително трябва да имате подматрачна рамка на леглото. Проверете дали тя е включена в цената или се предлага опционално.

Ракли

Цялото свободно пространство под матрака може да се използва за съхранение на спално бельо или други вещи. Това е значителна площ, която предлага доста възможности. Освен тези две леснодостъпни скрити ракли, ъгловите легла почти винаги разполагат и с една обща видима такава. Тя е позиционирана в ъгъла между двете легла, явявайки се естествен завършек на едно от двете места за сън. Следствие на това раклата може да е ориентирана наляво или надясно.

Освен това разполагате и с опция за начина по който се отваря тя. Достъпът до вътрешността ѝ може да се осъществява чрез горен капак. Лесно и удобно решение, разкриващо изцяло пространството, с което разполагате. Другият вариант е с предно отваряне. Той не е толкова функционален и лесен за обслужване, но в никакъв случай не е лошо решение.

Ракла с предно отваряне
Ракла с предно отваряне

Чекмеджета и рафтове

Друго удобно решение за практично оползотворяване на подматрачното пространство предлагат чекмеджетата. Те са лесни за обслужване и предлагат възможност за достъп дори когато някой е заел леглото.

При някои модели можете да откриете комбинация на чекмедже с открити рафтове или само рафтове. Те са удобно място за подреждане на любими книги, лаптоп, телефон и играят ролята на нощно шкафче. Освен това леглата изглеждат много добре – разчупената визия създава усещане за стилна и модна мебел от висок клас.

Чекмеджетата и рафтовете са удачен избор за ъглови легла
Чекмеджетата и рафтовете са удачен избор за ъглови легла

Табла

Наличието на табли е задължителна част от дизайна на ъгловите легла. Те имат важна конструктивна роля и осигуряват стабилност на самата мебел. Освен това таблите се явяват естествена преграда между човешкото тяло и стената. Предпазват спящия от студ през зимните месеци, а самата стена защитават от замърсяване следствие постоянен контакт.

Избирайки модел можете да се спрете на права, извита, ниска или висока табла. Самата извивка може да е с различно изразена интензивност и на различно място, за да се задоволят максимално клиентските изисквания.

Разнообразие от цветове

Производителите покриват огромен спектър от цветове и текстури, за да отговорят на търсенето на потребителите. Един и същ модел се предлага в няколко разцветки, така че възможности за избор не липсват. Когато се спрете на модел, изработван по поръчка, имате още повече алтернативни решения по отношение на цвета. Имитацията на различни дървесни видове също очарова с разнообразие.

Тапицирани ъглови легла

Има един отделен клас ъглови легла, които заслужават да им обърнем специално внимание.

Използвайте вместо диван

Понякога се налага всекидневната да се превръща в спалня през нощта. Поставянето на спално легло в тази стая ще ви лиши от ценно пространство и ще промени изцяло усещането за нейното предназначение. В такива случаи е добре да спрете избора си на тапицирани ъглови легла. Тяхната визия се доближава максимално до тази на един ъглов диван.

Предимството на това решение е, че вечер не се налага да разпъвате нищо, а директно си лягате. Освен това удобството е несравнимо. Матрака си подбирате вие, а не е производствено вграден в дивана.

Наличие на ракла

И при тапицираните ъглови легла разполагате с ракли в подматрачната част. Освен това може да имате и видима ракла, която също е тапицирана. По този начин тя максимално се слива с леглата и не стои като отделен елемент към тях. На такава ракла можете да се облегнете удобно, докато гледате телевизия. Усещането е много уютно. Ако предпочитате изчистена визия, изберете модел без ракла.

Тапицираните легла са отлично решение при липса на място в дома
Тапицираните легла са отлично решение при липса на място в дома

Ъгловите легла предлагат не само стил, но и функционалност, особено когато пространството е ограничено. С тях можете да оптимизирате всяка стая, като същевременно добавите модерен и елегантен акцент към интериора. Вижте разнообразието от ъглови легла в Мебели АРЕНА и създайте уютен дом