Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Парково осветление – какво трябва да знаем!

Рентабилно парково осветление

Видове парково осветление

Парковете са приятни места за релакс в слънчевите дни. Те обаче трябва да предлагат и приятни изживявания и в тъмната част от денонощието. За да се чувства всеки посетител сигурен и защитен в тях, те трябва да са снабдени с подходящото парково осветление.

Предимства и недостатъци

Както при всяко нещо в този свят, и тук монетата има две страни. Когато са добре претеглени, плюсовете и минусите дават достатъчно възможности за правилен избор.

Соларни лампи за парково осветление

  • Предимства: Без съмнение енергийната ефективност на този тип осветители е главното им предимство. Те не изискват допълнителни разходи освен тези, вложени в тяхната покупка. Освен това са екологични и не се нуждаят от почти никаква поддръжка. Тяхната покупка е рентабилна в дългосрочен план.
  • Недостатъци: В зависимост от модела е възможно да е необходима по-голяма сума за тяхната покупка. За райони с ограничено слънцегреене е вероятно те да не могат да разгърнат пълния си потенциал.
Соларните лампи са отлично решение за парково осветление
Соларните лампи са отлично решение за парково осветление Източник: Мебели АРЕНА

Лампи с електрическо захранване

  • Предимства: Когато се захранват с електричество от мрежата, лампите гарантират надеждно и постоянно осветление. Голяма част от наистина качествените модели лампи спадат към тази група, което дава по-голяма свобода в избора.
  • Недостатъци: Съвсем логично е консумацията на ток да се повиши, което налага да се направят предварителни разчети и да бъдат предвидени средства за това перо. Към тях трябва да се добавят и неизбежните разходи за поддръжка и възстановяване при повреда. Макар да не е задължително, добра идея е осигуряването на аварийно захранване в случай на проблем с електричеството.

Лампи, захранвани с батерии

  • Предимства: подобно на соларните лампи, тези варианти изискват минимални усилия за монтаж и транспорт. Могат да се поставят на специфични места, където друг тип осветление е трудно или нерентабилно да бъде използвано.
  • Недостатъци: Дори да се използват акумулаторни батерии с презареждане, тяхната смяна изисква човешки ресурс и съответно допълнителни разходи за заплащане. Ограниченото време за осветяване е друга слабост на този тип захранване.

Решения за ефективно парково осветление

Дори и след залеза на слънцето, обществените места за отдих могат да са привлекателен център за хората, ако се използва подходящо парково осветление. Тяхното очарование и тотална трансформация се дължат изцяло на умело подбраните лампи, цветове на светлинните потоци и интензивност на осветяване.

На първо място обаче винаги стои въпросът за безопасността на посетителите, за опазването на обществената собственост и ангажираността на всеки един човек към този процес.

Изграждането на цялостна система за парково осветление не е проста задача. Тя трябва да осигури естетична наслада, но също така да бъде безопасна за здравето и рентабилна за съответната община.

Видове парково осветление

Традиционно осветление

  1. Флуоресцентни лампи – на доста места все още могат да се открият такива лампи. Те са сравнително икономични, но имат недостатъци. Много често тези лампи мигат и не осветяват добре района. Освен това при производството им се използват опасни материали, което и наложи ограничаване на тяхната употреба.
  2. Газоразрядни лампи – към тази група спадат металхалогенните и натриевите лампи, които все още са предпочитан избор за осветяване на спортни площадки и големи открити пространства.
  3. Лампи с нажежаема жичка – напълно неефективни в сравнение с останалите алтернативни източници на светлина. Тяхната висока консумация на енергия наложи създаване на европейски директиви, ограничаващи напълно използването им.

LED лампи

Светодиодни лампи – тази технология навлезе масово в нашия бит, показвайки висока степен на икономичност и ефективност. Дългият живот на една LED лампа оправдава средствата, вложени в нея. Има още доста положителни аспекти, които правят този тип осветители почти сто процентов победител.

Енергийно ефективни са и отделят минимално количество топлина, което е важно за въглеродния им отпечатък. Предлагат също различна интензивност на светлината, цветово разнообразие, възможност за дистанционно управление. Разходите за поддръжка са сведени до минимум.

LED осветителните тела са евтини и подходящи за обществени места
LED осветителните тела са евтини и подходящи за обществени места Източник: Мебели АРЕНА

Видове източници на захранване за парково осветление

Мрежово захранване

Голяма част от парковете са свързани към електрическата мрежа. Това е голямо удобство, макар да е малко скъпо.

Слънчева енергия

За отдалечени обществени места, с труден или никакъв достъп до ел.мрежата, варианта е използване на слънчеви батерии. Те се зареждат през деня и отдават енергия под форма на светлина през нощта. Това е екологичен и рентабилен метод.

Вятърна енергия

В райони с подходящи условия е добър вариант интегрирането на вятърни турбини. Те генерират безплатно електричество, което е решение с много плюсове, преди всичко по отношение на екологичната и енергийна ефективност.

Предпочитани опции за осигуряване на осветление

Както вече споменахме, най-добри са показателите на LED осветителните тела. Това наложи тяхната масова употреба, базирана на много предимства:

Енергийна ефективност

Реализирането на икономии от разход на енергия е водещ мотив при тяхното използване. Може да се твърди, че този тип осветителни тела спестяват около 80% от разходите за традиционно осветление.

Дълъг живот

Когато говорим за парково осветление си даваме сметка, че покриването на голямо пространство с достатъчно на брой осветителни тела и лампи, изисква значителна първоначална инвестиция. Със своята дълготрайност и работен живот от над петдесет хиляди часа, LED лампите напълно оправдават влагането на тези средства. Разходите за поддръжка и подмяна също са минимални.

Гъвкави решения

С LED осветителите могат да се направят много и различни интересни проекти. Програмиране на разнообразни типове осветление, редуване на цветове, редуване на терени, светлинни ефекти и още ред интересни решения са лесни и евтини за реализиране.

Подходящо осветените обекти са изключително ефектни нощем
Подходящо осветените обекти са изключително ефектни нощемИзточник: Мебели АРЕНА

Липса на време задръжка

За разлика от някои видове осветители, които изискват определено време за постигане на максимална интензивност на светлинния поток, тук няма такъв проблем. Още с включване на захранването, излъчваната светлина е на пределния си капацитет от яркост и интензивност.

Рентабилност

От всяка гледна точка монтирането на LED оборудване е правилното решение. Всяка община трябва да покрива определени изисквания за устойчиво развитие. Ето защо отделянето на бюджет за такава инвестиция винаги е стъпка в правилната посока.

Бъдещето на парковото осветление е в използването на устойчиви и икономични от всяка гледна точка осветителни тела. От нас зависи да сме отговорни към тяхното стопанисване и опазване, за да им се радваме и да се възползваме от удобството, което ни предлагат.