Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Какво е MDF – всичко по темата

Плочи от МДФ

Цветово разнообразие от МДФ плочи

Едва ли има някой, който да не чувал за плоскости от MDF (МДФ). От тях се произвеждат огромна част от мебелите, които избираме за домовете си. Но какво всъщност представлява този материал? Естествен ли е произходът му или пък е създаден изкуствено? Тук ще научите отговора на въпроса и още друга интересна информация.

Що е то MDF?

MDF (Medium Density Fibreboard) е популярното название на дървесните плочи със средна плътност. За производството им се използват разградени дървени остатъци. Получените влакна се смесват с формалдехидна смола, вода и парафин. Съотношението е 82% дървесина и 18% пълнители. След това тази маса се оформя на плоча. Процесът се извършва при високи температура и налягане. Резултатът е здрав и плътен материал.

Различни видове плочи от МДФ
Различни видове плочи от MDF

Да проследим производствения процес

След отсичането, дърветата се обелват. Кората им се използва в други производства, като например приготвяне на биомаса, гориво, тор и т.н. Обелените трупи се нацепват до получаването на дървесен чипс с определен размер. Той се измива и се складира, готов за влагане в следващия етап от производството.

Развлакняването на дървесината е именно това, което отличава крайният материал от всички останали. Докато при тях всичко се смила на малки частици, тук влакната на дървото се запазват. Те се прекарват през специален шнек, който ги уплътнява. Следва загряване, за да се омекоти дървесината и подаване към дефибриращо устройство.

Конструкцията на дефибратора е проста, но ефективна. Два диска се въртят в противоположни посоки, създавайки центробежна сила. Дървесните чипове се подават в средата на дисковете, а силата ги изхвърля към края им. През този кратък период дървесината се разделя на влакна, а полученият продукт се нарича пулпа.

Развлакнената пулпа се подава към тръбопровод, който постепенно се разширява в диаметър. В началото му се вкарва восък, който покрива добре влакнистата маса. Преминавайки напред, тя бива инжектирана със смолистия свързващ агент. Краят на линията е нагрят и преминаващият материал се изсушава, като в същото време от обдухването се разширява. Образува се фино и леко влакно. То може да се съхрани за по-нататъшна употреба. Ако ще се употребява веднага, продължава пътуването си по линията, където му се добавят багрила, втвърдители и други компоненти. Това налага материалът да премине през още един етап на сушене.

Изсушените влакна се разпределят на подложка с определен размер и се пресоват при висока температура. Тя активира инжектираната вече смола и създава здрава и плътна маса. Тази процедура се повтаря няколко пъти, докато се постигне желаната дебелина на плочата.

Плочите се качват на въртящо се устройство, където биват охладени, подрязани и шлайфани. Завършващият етап е ламиниране или полагане на финишно покритие.

Част от производствения процес на МДФ
Част от производствения процес на MDF

Как се подобрява производствения процес през годините?

Опазването на околната среда е важна задача за всички производства. Особено стриктно се следят процесите, когато става въпрос за използване на природни ресурси като дървесината. С оглед намаляване количеството на отсечени дървета, в производството на MDF плочи се въведоха някои промени.

Към дървесината в началото на процеса се добавят и други материали като дървесен скрап, рециклирана хартия, остатъци от дървообработващи процеси, бамбук, слама, полимери и въглеродни влакна. Целта е да се използват евтини и бързовъзобновяеми ресурси. По отношение на свързващите вещества също се правят промени. Формалдехидните смоли се смятат за токсични и поради тази причина се търсят варианти за тяхната замяна с друг тип.

Нека сравним MDF с други материали

Естествена дървесина

Тя се характеризира с различни образувания, които се развиват по време на израстване на дървото. Това са възли, чепове, кухини. Такива дефекти липсват при плочите от MDF. Те се характеризират с твърда и гладка повърхност, както и с равномерна плътност по цялата площ на панела. Това, което се явява като проблем при тези плочи обаче, касае монтирането на крепежни елементи. Те не задържат добре някои видове от тях. При монтаж в страничния ръб има опасност от разцепване, което налага да се правят пилотни отвори.

Често за постигане на качествена сглобка се залага на лепило, което се понася много добре от MDF. Той може също да се боядисва, като това е една чудесна алтернатива за обновяване на вече остарели мебели.

Явен недостатък на тези плочи е, че не понасят добре влага и вода. Материалът набъбва и се пука. За сравнение, добре импрегнирани дървени плоскости, понасят влажна среда без проблем.

Както споменахме, формалдехидната смола се счита за вредна за здравето. При плочи с ниско качество е възможно да се отделят такива изпарения, които да предизвикат дразнене и алергии при работа с тях – рязане, шлайфане и др.

МДФ срещу естествена дървесина
MDF срещу естествена дървесина

ПДЧ

Тези плочи определено имат по-малка плътност и здравина от MDF плочите, които добре понасят всякакви опити за физическа деформация. ПДЧ-то е с по-груба повърхност, което налага допълнителна обработка, за постигане на добра визия. Обикновено се нанасят различни видове финишни покрития. MDF плочите са гладки и могат само да се боядисат. При тях покритията са за постигане на текстура .

По отношение на влагата и двата материала показват лоша поносимост. Въпреки всичко, има клас MDF , който се обработва допълнително. Така се подобрява поносимостта му към влага, но не и към вода.

И двата материала са сравнително дълготрайни, като MDF има леко предимство, поради голямата си плътност.

По отношение на цената е безспорно, че MDF плочите са по-скъпи. Това се дължи на по-добрите му характеристики спрямо тези на ПДЧ. При изработката на мебели често се прибягва до комбиниране на двата материала, с цел постигане на бюджетно крайно решение.

Сравнение на МДФ и ПДЧ
Сравнение на MDF и ПДЧ

Приложение на MDF в ежедневието и бита

Главното приложение на този материал е за изработката на мебели. Здравината му го прави подходящ за обзавеждане не само на частни домове, но и на обществени места. Той намира своето място в магазини, училища, учреждения и много други.

Много хора харесват ефекта на естествено дърво при изработката на мебели. Именно с цел опазване на околната среда и намаляване на цената, MDF плочите се използват за заместител. Покриването им с дървесен фурнир постига търсения ефект и е добро решение от всяка гледна точка.

Естествен фурнир за МДФ
Естествен фурнир за MDF

И накрая…

Вече знаете какъв път изминават плочите от MDF, за да стигнат до дърводелските цехове. Благодарение на добрите си характеристики, те успешно задоволяват изискванията и претенциите на потребителите. Материалът е благодатен за изява на креативността на дизайнерите, което води до все по-голямо разнообразие от впечатляващи мебели, пана и други идейни проекти.