Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Всичко, което трябва да знаете за ПДЧ и МДФ

Цени на плоскости от ПДЧ и МДФ

цени за плоскости от ПДЧ

Съвсем нормално е, когато предстои ремонт или покупка на ново обзавеждане, финансовият въпрос да излезе на първа линия. Почти всички мебели, предлагани на пазара, са произведени от плоскости МДФ или ПДЧ. Разлика в стойността им има, а тя провокира колебание – заслужава ли си и наистина ли цената отговаря на качеството. За да стигнем до правилния отговор, нека разгледаме двата материала поотделно.

Какво представляват и как се произвеждат

ПДЧ

Наименованието идва от първите букви на Плоскост от Дървесни Частици. В производството им се влагат отпадъци от дървообработващата промишленост, както и известно количество смляна нискокачествена дървесина. Към тях се добавят антисептични вещества, ограничаващи развитието на гниещи процеси. Добавят се също и хидрофобни агенти, които имат за задача да поглъщат голяма част от влагата, предотвратявайки раздуването на материала във влажна среда.

Накрая се включват и термореактивни полимери, които спомагат за слепването на частиците посредством горещо пресоване. За да се намали себестойността им, готовите плочи обикновено са с по-рехава среда и по-плътни по външната повърхност. Според предназначението си те се произвеждат с различна плътност, дебелина и размер на плочата.

Плоча ПДЧ
Плоча ПДЧ

МДФ

Съкращението на наименованието идва от английски. За производството се използва предварително развлакнена дървесина, към която се добавят полимери, пълнители и карбамидни смоли. Получената хомогенна каша се обезвъздушава и се шприцова. Следва пресоване, което има за цел да отнеме остатъците от въздух. Пресованата лента се реже на плочи и се охлажда. Завършва се с полиране, за да се достигне гладка повърхност и съответната дебелина. Оформянето на плоскостите по този начин води до продукт с висока плътност и идеална повърхност.

Плоча МДФ
Плоча МДФ

Следващ етап – покритие

Макар за окото на неспециалиста да е трудно да долови разликата, такава има Няколко са основните видове покрития, които се прилагат към готовите плочи ПДЧ и МДФ.

Меламиново покритие

Меламиновото покритие е чудесна възможност да придадете на плоскостите от ПДЧ определена дървесна шарка, цветна декорация или просто едноцветен десен. Има няколко предимства – достъпна производствена цена, висока устойчивост, лесна поддръжка. Технологията използва насмолена декоративна хартия, която се поставя от двете страни на плоскостта. Прилага се притискане и загряване, като високата температура способства за разтапянето на смолата и нейното качествено залепване.

Меламиново покритие
Меламиново покритие

Ламинирано покритие

Ламинираното покритие е здраво, поддържа се лесно и образува повърхност без фуги. Това, което го отличава от меламиновото е неговата дебелина, която може да достигне 10 мм. Тук се използват няколко пласта, като в крайна сметка това допринася за заздравяване на плоскостта като цяло. Фактически по повърхността липсват пори, а това повишава устойчивостта. Плоскостите от ПДЧ, покрити по тази технология, имат безупречен вид и са с по-висока влагоустойчивост. Ефекти по повърхността на притискащите плочи способстват за оформяне на различни декорации и текстури.

Ламинирано покритие
Ламинирано покритие

За плочите от МДФ се прилагат предимно покрития от двуизмерно и триизмерно фолио. С тях се постига почти пълна визуална прилика с естествена лакирана дървесина. За производството се използват няколко горещо пресовани полимерни листа, които след това се лакират. Тук идва разликата. При двуизмерното фолио цялата плоча, включително и кантовете, се покриват с фолио, а на задната ѝ част се нанася пластмасово покритие.

При триизмерното фолио плочите се разкрояват предварително. Покриват се с лепило и с помощта на вакуум и загряване към тях се залепва фолиото, като повърхността се покрива плътно от всички страни и практически липсват фуги.

Покритие с фолио
Покритие с фолио

За постигане на висока степен гланцово покритие се използва акрилната технология. Особено ефектни са дизайните, имитиращи метални ефекти. Различни полимерни пластмаси образуват покриващ материал с дебелина около 1 мм и МДФ плочата се покрива изцяло с него. Завършващият слой е от плексиглас, известен под наименованието акрил.

Акрилно покритие
Акрилно покритие

Лаково покритие

Лаковите покрития са два вида – с гланцов и с матов ефект. Предлагат голямо разнообразие от цветове и се прилагат за плочи от МДФ. Те предварително се разкрояват и на едната им страна се нанася меламиново покритие. От другата страна се нанася поредица от грундиращи и полиестерни лакове, които се шлайфат няколко пъти. Накрая се прави финално покриване с акрилен лак, който се втвърдява за секунди с помощта на UV лъчи.

Лаково покритие
Лаково покритие

Стъклени покрития

Стъклените покрития фактически използват плоча от ПДЧ или МДФ, към които се залепва закалено стъкло. Самото стъкло предварително бива оцветено от задната страна, а може да му бъде добавен и дигитален печат. Постига се доста ефектен краен резултат.

Покритие с естествена дървесина

Покритието с естествена дървесина е сред най-скъпите решения, което е напълно нормално. Използва се дървен фурнир, като максимално се запазва естественото излъчване на материала. Завършването на декорацията със слой лак постига невероятни резултати.

Покритие от естествена дървесина
Покритие от естествена дървесина

И важният въпрос – цената

Дотук поднесохме доста информация, която дава основна представа за пътя, който изминават мебелните плоскости – от суровото дърво до готовата за продажба плоча. Метода, използван за производството на МДФ, както и последващото завършващо покриване, са малко по-сложни и скъпи от тези при ПДЧ. Ето защо съвсем резонно има разлика и в крайната цена за потребителя. Всеки търси максимален баланс между цена и качество, и това е идеалният вариант. За да не се прави компромис в името на парите, много често се прибягва до един доста успешен ход.

Комбиниране на МДФ и ПДЧ

Комбинирането на МДФ и ПДЧ плоскости позволява да се постигне разумна цена, а крайният продукт да покрива изискванията за високо качество. Това е честа практика при изработването на мебели, особено на кухненски комплекти. Челните елементи и носещи страници се изработват от МДФ, а вратичките от ПДЧ. Такова комбиниране има и друг плюс – олекотява конструкцията като цяло. Освен това ПДЧ плоскостите държат крепежните елементи по-здраво.

При тях трябва да се внимава с монтирането, защото се пукат лесно, но веднъж сложени на мястото си, сглобките са по-здрави от тези в МДФ. Така че вратички, чекмеджета и други подобни елементи със сигурност ще издържат дълго време.

Двата материала имат различни качества
Двата материала имат различни качества

Направихме опит да сравним адекватно цените на двата вида плоскости, но се оказа мисия невъзможна. Много фактори влияят върху крайната цена – производител, размер на плочата, вид на покритието, надценка на търговеца, от склад, магазин, онлайн или верига пазарувате. Можете да се натъкнете на големи разлики в цената за един и същ продукт при различните доставчици. Ориентировъчно – МДФ плочите са с около 50% по-скъпи.

Какъв е правилният подход

Ако сте решили да използвате услугите на майстор-дърводелец, за да изработи мебелите ви, изборът на плоскости ще се опрости. Уверете се обаче, че човекът действително си разбира от работата. Ако това е така, за него няма да е проблем да прецени какви плоскости ще са нужни, каква е най-добрата дебелина и други подробности. Понякога майсторите имат склонността да предлага материал, който ще им е по-лесно да обработят. Покажете, че не сте напълно неподготвени по въпроса и вярвайте, ще получите нещо добро за парите си.

Материалът е изготвен със съдействието на: Мебели АРЕНА