Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Бюро – конструктивни особености

Бюро

Как да изберем бюро

Бюрото е популярна мебел с широко приложение. Има стотици модели, варианти за монтаж, разнообразие от материали. И макар различни на пръв поглед, всички тези бюра са обединени от общи елементи.

За тяхното значение относно качеството и функционалността разговаряхме с консултантите от водещите търговци на ученически и офис бюра VENUS.BG Техните съвети и компетентно мнение ще споделим с вас – тук и сега.

Предназначение на бюрото

Изборът на бюро се основава главно на функцията, която то ще изпълнява. Има няколко основни варианта.

Работно бюро

В тази категория влизат бюра, които се използват в офиси, кабинети, учреждения, административни сгради. Ето защо има голямо разнообразие от модели, покриващи максимално много изисквания.

 • Директорски – всеки ръководител разполага с бюро в своя кабинет. То е съобразено изцяло с типа на ръководения обект и неговият стил. Понякога се търси умишлено тежка, респектираща визия. Друг път се цели сливане с цялостната концепция. Бюрото в повечето случаи е отражение на отношението началник-подчинен.
Има различни типове директорски бюра
Има различни типове директорски бюра
 • Персонални – предвидени са за използване от един служител и са съобразени с неговите служебни задължения. Търси се баланс между удобство и практичност, за да се постигат по-добри резултати.
 • Колективни – представляват конфигурация от две или повече бюра, обединени в едно работно място. Предназначени са за хора, работещи съвместно по общ проект, за да се улесни максимално комуникацията между тях.
Споделеното бюро не изключва личното пространство
Споделеното бюро не изключва личното пространство

Бюра за дома

Дори да не работят вкъщи, хората вероятно имат деца, които се налага да използват бюро. Така че в почти всеки дом може да се открие такава мебел.

 • Детски – все по-често се купува бюро и за дете, което все още не ходи на училище. Това е лесно обяснимо – един малчуган трябва да се научи да оцветява, да сглобява конструктор, да рисува. Едно малко бюро е идеалното решение на този проблем. Детето сяда удобно и се занимава със своите игри.
 • Ученически – задължително е учениците да подготвят уроците и домашните си на бюро. Така те изграждат правилна стойка, както и умения за поддържане на ред. От родителите зависи да изберат модел, който да предлага такива възможности, но и да може да се използва дълго време.
 • Работни – за работещите в домашни условия е важно да изберат адекватно бюро. Освен с необходимия размер работна площ, такива хора трябва да се съобразяват и със свободното пространство в дома. Друг важен момент е стиловото съответствие. Ето защо точно в тази категория се проявява най-голяма креативност при избора на модел.
Детските и ученическите бюра са с приятна визия
Детските и ученическите бюра са с приятна визия

Видове бюра

Можем да направим една примерна класификация на бюрата, базирайки се на някои основни характеристики.

Според вида на материала

От какъв материал са произведени мебелите е основен фактор, когато говорим за здравина и устойчивост. На тази база се формира и основната част от цената. Ето защо, ако някое бюро ви се струва прекалено евтино, вероятно то няма да издържи и на дълга интензивна експлоатация. Търсете златната среда, защото това е покупка за продължителна употреба.

 • Пластмаса и акрил – от тях се произвеждат детските бюра. Тук основната цел е лека и безопасна конструкция, както и сравнително ниска цена. Лесна поддръжка и цветни ефекти са други водещи фактори. Тези материали определено задоволяват изискванията и на производители, и на клиенти.
 • Метал – в някои производствени сектори се предпочита точно такъв тип бюра. Те са тежки, по-масивни, по-издръжливи и стабилни. Често имат опция за заключване, а сигурността им е голям плюс. В много случаи метал е изборът и за изработка на крака или цяла носеща конструкция.
 • Масив – определено бюрата от дърво не са за масова употреба. Причината е преди всичко във високата им цена. Освен това са масивни и тежки. Предпочитани са за солидни офиси, като целта им е точно да подчертаят сериозността на институцията и човека, който я представлява.
 • Дървесни плоскости – масовото производство разчита именно на плоскостите от ПДЧ и МДФ. Те са много удачно решение. Предлагат се в голям диапазон на дебелини, цветове, покрития. Издръжливи и красиви са, а и осигуряват възможности за комбиниране. Така се постига една достъпна и балансирана цена.

Според конструкцията

Бюра може да откриете в най-разнообразни форми и размери. Ще ги разделим в няколко основни групи.

 • Прави – класическа визия, състояща се от плот и опора. Това може да са цели страници или отделни крака от метал или дърво. Добре е да избирате модел с п-образна основа или н-образна такава. Те са по-стабилни и сигурни.
 • Ъглови – различните модели предлагат различен тип оформление на ъгловото пространство. Възможни са варианти с вътрешен радиус на закръгляне, триъгълна междинна част или две правоъгълни крила. Това оформление влияе на размера на работната площ, така че се съобразете с него.
 • Модулни – този тип бюра позволяват да подберете модули, от които се нуждаете. Така конструирате модел, отговарящ на персоналните ви потребности. В офисите често се залага на такъв избор, особено когато се оформят споделени работни места.
Ъгловите бюра предлагат алтернативи
Ъгловите бюра предлагат алтернативи

Детайли, на които да обърнете внимание

Има неща, за които не бихте се поинтересували, ако нямате предварителна информация. В крайна сметка малките детайли понякога са от особена важност, така че не ги пропускайте.

Колелца

Монтираните колелца ще ви осигурят мобилност. Ако сте избрали такъв модел обаче, обърнете внимание на колелцата. За предпочитане е те да са силиконови, защото са по-меки и се движат с лекота. Не оставят следи по пода и са безшумни. Другата им важна характеристика е да имат стопери. Те ще ви гарантират неподвижност на бюрото, стабилност и спокойствие при работа.

Кантове

Огледайте добре кантовете на вратичките и страниците. Прокарайте пръст по тях. Не бива да усещате повърхността режеща или подвижна. Това е предпоставка за скорошно разлепване. То от своя страна ще доведе до риск от нараняване, отчупване на парче от канта, влошена визия на бюрото.

Дръжки

Особено когато става въпрос за бюро в детската стая, дръжките са важен фактор. Те не бива да са с остри ръбове. Избирайте овални или кръгли модели дръжки. Ако бюрото ви харесва като цяло, алтернативата е сами да подмените дръжките с подходящи безопасни такива.

Допълнителни удобства

Винаги е добра опция да изберете модел с чекмеджета и шкафчета. Така всяко нещо ще си има място и неразборията по бюрото ще бъде избегната. Освен това ще се освободи достатъчно площ за работа.

Допълнителните плотове също са добър вариант. Изтеглящи се под основния плот или издигнати на второ ниво над него, те дават повече свобода за работа. Има и модели, позволяващи монтиране на органайзер от външната част на страницата. Този вариант също е приемливо решение за добра организация.

Както виждате, покупката на бюро си има своите тънкости. Надяваме се, че сега изборът ви ще е по-лесен.