Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Бюра за дома и офиса: какво трябва да знаем

Бюро за офиса и дома

Разтегателно дървено бюро

Всеки един от нас се нуждае от собствен кът, в който да работи, учи и твори. Бюрата са мебелите, които ни съпътстват в ежедневието и ни помагат да организираме деня си. Според предназначението им, бюрата се разделят на различни видове, обслужващи нуждите на хора от различни възрасти с различни занимания и интереси, като например офис бюра, геймърски, ученически и други.

правоъгълно бюро

Форми на бюрото

Видовете бюра според формата, се разделят на няколко различни типа. В зависимост от предпочитанията и нуждите, може да изберете различен тип бюра, който да отговаря на изискванията Ви. Някои от най-популярните форми на бюра включват:

 • Ъглови бюра и L -образни- тези бюра имат L-образна форма и са чест избор за малки офиси, където е необходимо да се използва максимално пространството.
 • Правоъгълни бюра – това са най-разпространените типове бюра, които имат правоъгълна форма и предлагат достатъчно работно пространство за компютър, документи и други необходими принадлежности.
 • Кръгли бюра – тези бюра имат кръгла форма и са обикновено избор за съчетание на двама работници и повече, често служат за тиймбилдинг
 • Овални бюра – тези бюра имат овална форма и предлагат по-голямо работно пространство, отколкото правоъгълните бюра.
 • „С“ бюра – тези бюра имат формата на буква „С“ и предлагат повече работно пространство и по-голямо удобство за потребителя.
 • П-образни бюра – с най-голяма работна площ и място за съхранение на документи,техника

Други допълнителни елементи, които могат да разширят функциите на бюрото, са то да е сгъваемо, разтегателно, или дори скриващо се в част от интериора, модулно, като част от цялосто обзавеждане.

Допълнителни екстри

Бюрото може да има различни допълнителни опции, които да му придадат повече функционалност и удобство. Някои от тези опции могат да включват:

 • Плот за клавиатура – плъзгащ се, често скрит под основния плот
 • Разширяеми повърхности – те позволяват на бюрото да се разшири, когато е необходимо по-голямо работно пространство.
 • Вградени шкафове и рафтове – те позволяват на потребителя да съхранява документи и други необходими вещи на лесно достъпно място.
 • Надстройка с рафтчета – спомага за допълнително функционално пространство и организация за работното място
 • Подвижни колелца – те позволяват на бюрото да се придвижва лесно и да се поставя на различни места в стаята.
 • Вграден канал за кабели – това е полезна функция за компютърни бюра, която позволява на кабелите да бъдат скрити и да се предотвратят оплитанията.
 • Регулируема височина – това е полезна функция, която позволява на потребителя да настрои височината на бюрото според своята работна позиция.
 • Вградена лампа – това е полезна функция за работещите до късно.
 • Динамичен плот с опция за накланяне – особено полезни при хора-чертожници и художници
 • Допълнителни модулни шкафове и етажерки – тук могат да се съхраняват важни документи и книги, свързани с дейността Ви.

Заедно с избора на правилно бюро, не по-малко важно е  избора на стол, който спомага за удобстовото на човека зад него.

Колко голямо е бюрото?

Изберете най-голямото бюро, което се вписва удобно във вашето пространство, тъй като никога няма да имате достатъчно работна повърхност. Не забравяйте, че ако имате повече място за действие, можете да добавите работни чекмеджета за допълнително съхранение. Стандартното бюро с две чекмеджета ще бъде с ширина около един метър. Ако свободното ви място е в ъгъла на стаята,бюро с едно чекмедже може да е по-подходящо. Наистина ли ви липсва място?. Освен че сравнявате по-очевидните размери на вашата стая и измеренията на бюрото, преди да го купите онлайн, също проверете дали вашия стол, който използвате, ще пасне под него или ще трябва да купувате нов.. Средната височина на бюрото в дома и офиса обикновено е около 73-76 см.

Бюро с етажерка

Бюрото насърчава ли здравословната стойка?

Работата на бюрото ви с часове в неестествена поза е вредно за гърба ви. Направете някои корекции в пространството на бюрото си и можете да предотвратите мускулно напрежение и болки в гърба. Вашият екран трябва да е на една ръка разстояние пред вас. Горната част на екрана ви трябва да е на нивото или малко под нивото на очите Подложката за мишка с подложка за китката може да ви помогне да държите китката си изправена .
При детските бюра има опция за повдигане на цялостната ергономична конструкция, заедно с растежа на детето и съобразявайки се с ръста му.

 Предлага ли бюрото място за съхранение?

 Ако вашият работен кът няма място за допълнително съхранение, помислете за бюро с вградени чекмеджета или подплотна ниша. За да добавите място за съхранение към бюро, което вече притежавате, купете надстройка с вградени чекмеджета. Можете също така да пъхнете малък допълнителен шкаф с чекмеджета на колела, за да улесните съхранението на необходимите вещи.

От какво е направено бюрото?

Повечето бюра, които изглеждат като дърво, са направени от ПДЧ или MDF – или понякога дървена рамка с MDF чекмеджета и плот. MDF като цяло е доста здрав, достъпен и се предлага в множество цветове. Има много гладка повърхност, което означава, че можете да го боядисате в различен цвят, ако решите да ремонтирате домашния си офис. Материалът е лек.
Ще платите значително повече за бюро, изработено от масивно дърво. То е устойчиво, масивно и здраво, вдъхва респект, но освен по-скъпо, изисква поддръжка по лакиране и полагане на масла, трудно се мести, и рядко се връзва с цялостния интериор.
Металните бюра често се правят със стоманена рамка, с изскачащи фитинги от месинг или мед. Те също така са огнеупорни и водоустойчиви, но внимавайте за груби ръбове, които биха могли да надраскат дървените подове – може да се наложи да инвестирате в допълнителни крачета.
Съчетанието на плот от мдф и метални крака е често срещано, както и изключително интересно интериорно решение.

изтеглящо се дървено бюро

Какъв е вашият бюджет за бюро?

Цените на бюрата варира в зависимост от редица фактори. Моделът, формата, материалът и аксесоарите увеличават или намаляват цената в зависимост от това, което изберете, така че е умна идея да се спрете на гъвкав бюджет. Като се има предвид това, не искате да задавате твърде нисък бюджет е дългосрочна инвестиция. Плащането на повече за висококачествено бюро сега само ще ви спести пари в бъдеще, като гарантира, че няма да купите бюро, което се разпада след една година.
Най-зареденият магазин за бюра mebeliarena.bg ви предлага стотици цветове и размери модели на изгодна цена.