Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Уютно и комфортно осветление за баня

Осветление за баня

Видове осветление за баня

Банята. Това сравнително малко помещение винаги предизвиква големи емоции, спорове и вълнения, когато стане въпрос за ремонт и декорация. Един от най-важните елементи в това начинание е осветлението за баня. За всички тънкости, касаещи цвят, тип и стил осветител, специалистите от водещия магазин за осветление за баня „Мебели АРЕНА, ще споделят своя опит.

Видове осветление за баня

Лампите, които можете да монтирате в банята си, могат да бъдат различен вид. Всички те имат своите особености, които определят и тяхното приложение.

Светодиодни лампи

Тази технология навлезе широко в нашето ежедневие и определено няма човек, който да не е купувал такива лампи за дома си. Те могат да бъдат монтирани буквално навсякъде. Масовото наименование на светодиодните лампи е LED лампи.

Те могат да имат различна светлинна мощност, различен светлинен диапазон, както и цвят. Общото обаче е тяхната висока издръжливост и дълъг живот. Най-големият им плюс без съмнение е тяхната енергийна ефективност.

Понеже са много икономични, този тип лампи се радват на голям интерес. На пазара могат да бъдат открити разнообразни по размери варианти, както и различни видове гъвкави ленти. Често точно такъв вид ленти се монтират зад огледалото или на други места в банята.

LED лампите са популярно осветление за баня
LED лампите са популярно осветление за баня

Неоново осветление за баня

Неоновите лампи са газоразрядни. Те представляват стъклени капсули, изпълнени със смес от неон и аргон, в които са монтирани два електрода. При подаване на напрежение между електродите се появява светлина с оранжево-червеникав до лилав цвят.

Неонът излъчва равномерна светлина, която не дразни очите. Недостатък е сравнително ограничената им надеждност. При монтаж в банята трябва да се подхожда с внимание. Важно е да се избегне рискът от попадане на вода върху лампата.

Неоновите светлини са доста впечатляващи
Неоновите светлини са доста впечатляващи

Луминисцентно осветление

Луминисцентните лампи бяха най-използваният вид осветление, преди светодиодните да им отнемат първото място. Те излъчват светлина, много близка до естествената. Освен това са икономични и могат да бъдат използвани сравнително дълго време.

Също както при неоновите лампи, и тук тръбите се пълнят с неон и аргон. Разликата е в покритата с луминофор вътрешност. Това е причината след газов разряд да се излъчи флуорисцентна светлина.

Луминисцентното осветление е силно и приятно
Луминисцентното осветление е силно и приятно

Халогенни лампи

Този тип лампа представлява балон, изпълнен с инертен газ, в който е разположена волфрамова нишка. Размерът им е малък, а това е идеалният вариант за монтиране на точково осветление – лунички. Тези лампи притежават висока ефективност.

Голям плюс е дългият експлоатационен живот на халогенните лампи. Те са достатъчно мощни и няма проблем да се използват във влажни помещения. Можете да разчитате на различна цветова температура и лесен монтаж.

Като недостатък можем да изтъкнем факта, че халогенните лампи са чувствителни дори към минимални замърсявания, които водят до бързо изгаряне. Препоръчително е да не се пипат с голи ръце.

Халогенните лампи могат да се монтират в лунички
Халогенните лампи могат да се монтират в лунички

Едно различно осветление за баня

Освен традиционните лампи в банята има и други находчиви методи за осветление. Най-голяма популярност набират огледалата с интегрирана подсветка.

Предимства

 • Вградената подсветка осигурява допълнително осветление за банята
 • Излъчваната от лампите топлина нагрява повърхността на огледалото и предотвратява изпотяването му
 • Всички дейности, свързани с поддържане на външния вид, са повече от добре осветени. Това е голямо удобство.
 • Повишава привлекателността на всяка баня

Недостатъци

По отношение на недостатъците трябва да отбележим, че те не винаги е задължително да бъдат факт. По-скоро говорим за инцидентни случаи.

 • Когато монтажа на светодиодната лампа е некачествен, възможно е да се появят петна по огледалната повърхност. Те са в следствие на високата влажност в помещението. В някои случаи може да се появи и ръжда.
 • При хора с повишена чувствителност може да се появи раздразнение на очите или очната лигавица.
Огледало с подсветка
Огледало с подсветка

Монтаж на осветление за баня

Въпреки специфичното разпределение на всяко помещение, има няколко основни места за монтаж на осветление за баня.

Над огледалото

Това е предпочитано място, но крие своите рискове. Някои модели могат да предизвикат т.н. „ефект на метрото“. Той се изразява в промяна на естествения цвят на лицето, както и поява на сенки и потъмняване. По този начин се променя действителната визия и се губи реалната представа за нея.

От двете страни на огледалото

Симетричното разполагане на аплици от двете страни е начин за избягване на едностранни сенки. Този тип осветление за баня е сред най-добрите възможни решения. То осигурява реален образ и приятна атмосфера в помещението.

За да пада светлината едновременно отгоре и отстрани, препоръчително е монтажът да се извършва на височина от около два метра. Значение има също така и формата на самото огледало, както и неговият размер.

Аплици за банята
Аплици за банята

На тавана

Това е основен тип осветление, което може да бъде изпълнено с различен тип лампи. Техният избор зависи от личното предпочитание на собствениците.

 • Лунички – те са удобен начин за осветление. Могат да бъдат различен брой, да са неподвижни или с насочване. Голямо предимство е, че не заемат място, не пречат по никакъв начин и са много издръжливи.
 • Плафони – подобно на луничките и те могат да са с различен дизайн, форма и размер. Не отнемат от пространството на помещението и са лесни за обслужване.
 • Висящи лампи – в някои случаи обстановката просто изисква по-шикозни осветителни тела. Именно тогава можете да прибегнете към такъв тип лампи. Те със сигурност ще допринесат за повишаване класата на вашата баня.

Стенни лампи

Има бани, които са с впечатляващи размери. Те понякога обединяват предверие, тоалетна, част за къпане. Именно тогава монтажа на стенни лампи на определени места е изключително подходяща опция.

Таванно или стенно, осветлението трябва да бъде подбрано с вкус
Таванно или стенно, осветлението трябва да бъде подбрано с вкус

Безопасност при инсталация на осветление за баня

Банята, като помещение с висока влажност, изисква голямо внимание при монтаж на електрически устройства. Те трябва да отговарят на определени изисквания и компромисите могат да са много опасни.

Клас на защита IP

Върху всеки лампа има отбелязан този показател. Неговата същност е да определи нивото на защита на съответното осветително тяло срещу проникване на прах и течности.

В този код се съдържат две цифри. Първата показва нивото на защита от прах или други твърди частици. Варира от 0 до 6, като 0 е пълна липса на защита. При 6 можем да говорим за пълна защита и вакуумни уплътнения.

Втората цифра показва нивото на защита срещу влага. Варира от 0 до 9, като отново 0 е липса на защита. За баня се препоръчва да се използват влагозащитени лампи с IP над 66.

Основни правила за безопасност

 1. Винаги използвайте услугите на квалифициран специалист – електротехник.
 2. Не монтирайте разпределителна кутия в банята.
 3. Задължително заземявайте всички електрически уреди, включително и лампите и LED лентите.
 4. Разделете захранването в банята на отделни независими кръгове. Всеки от тях защитете с автоматичен предпазител.
 5. Монтирайте устройства, регистриращи утечки и остатъчен ток. Те ще прекъснат захранването, ако регистрират нарушение на нормите в електрическата система.
 6. За предпочитане е да използвате захранване на 12V. То е безопасно, особено при висока влажност, какъвто е случаят с банята. За целта се използва понижаващ трансформатор, който трябва да монтирате извън помещението.

Правилата не са много, но са важни, защото касят живота и здравето ни. Не ги подценявайте!