Mebelko.org

Полезни съвети за мебели и обзавеждане

Вентилатор за баня – всичко, което трябва да знаете

баня

баня

Мислите ли да инвестирате във вентилатор за баня? Когато взимате горещ душ, оставяте влажните кърпи в банята си да изсъхнат. Влагата, която добавят към въздуха, се кондензира на по-студени повърхности, насърчавайки растежа на мухъл и плесен. Монтирането на вентилатор за изсмукване ще контролира кондензацията и ще предотврати повреди и плесени, които могат да причинят здравословни проблеми.


Имате ли нужда от екстрактор за баня?

Това не е задължително, но ако банята ви има малко или никаква естествена вентилация и искате да се насладите на горещи душове, без да се притеснявате за щети, причинени от парата, те определено си струват да ги поставите.


За какво трябва да се грижа?

Ще виждате и чувате екстрактора всеки ден, така че си струва да плащате повече за един добре изглеждащ модел, който също е тих. Често екстракторте са свързани към електрическата мрежа, така че се включват, когато включите осветлението на банята. Вентилатор с отделен превключвател може да бъде по-подходящ, ако се къпете през деня или се тревожите за шум през нощта.


Как е удобно да позиционираме нашия вентилатор за баня?

Трябва да проверите дали вентилаторът ви е безопасен за всяка „зона“. Зони 1 и 2 са в непосредствена близост до душ или вана, така че ще ви е необходим SELV (Safety Extra Low Voltage), 12V или LV вентилатор, който изисква трансформатор, разположен извън зоната, или такъв, който има двигател IP45.

асембличен модел на вентилатор за баня


Трябва ли да монтирам специален вентилатор за баня, ако имам мокро помещение?

Натрупването на влага е по-голямо в мокро помещение, отколкото в обикновена баня. Вземете вентилатор за проследяване на влагата, защото те работят непрекъснато или постепенно с автоматично извличане в зависимост от количеството пара в стаята.